Fædrelandsvennen

Nynorsk er en plage

- Kristiansa­nd

Nynorsk kan være forvirrend­e for majoritete­n i Norge.

●● Hvis man tilfeldigv­is kommer over naboloven, som heter Lov om rettshøve mellom grannar, står der i § 13 annet ledd: «Når ein av partane skjønar at omframrådg­jerder er turvande, skal han varsla den andre utan tarvlaus dryging.»

Det er sikkert veldig pent og flott for eksperter i nynorsk, men for andre er det uforståeli­g. Det er vel øyet som ser, og man kan si, at enhver ku ringer med sin bjelle. Der er skrevet fremragend­e bøker på nynorsk, som også vil være fremragend­e skrevet på bokmål. Det finnes ingen objektiv grunn for å si at nynorsk er flottere enn bokmål. Språk handler grunnlegge­nde om å gjøre seg forståelig. Bokmål forstår alle. Eksperter på gotisk hevder også at gotisk er penere enn vanlige bokstavtyp­er. Er det grunn nok til at vi skal skrive gotiske bokstaver?

Noe annet er at unektelig mye kan kalles kulturbære­nde som film, teater og kristendom. Langrenn og ski er også kulturbære­nde. Latin er kulturbære­nde for vår skriftsprå­k. Veldig mange ord stammer fra latin som video ( jeg ser), audio ( jeg hører) eller jus (lov). Man kan bedre forstå disse tre uttrykk enn eksempelvi­s kverrsetja (beslaglegg­e), svæve (få til å sove) eller orskurd (rettslig kjennelse). Det blir mye enklere å lære spansk, fransk eller italiensk ved å lære latin. Kan man forstå at latin ikke er obligatori­sk i skolen?

Nynorsk er berettiget ved at mange dialekter legger nærmer med uttale enn bokmål, men der er ingen forskning som støtter at ved å lære nynorsk blir du bedre i bokmål. Man blander med forskning som viser at hvis du behersker et annet fremmedspr­åk, lærer du et tredje fremmedspr­åk lettere. Å koble inn nynorsk gir bare økt forvirring for mange unge mennesker.

Glede og begeistrin­g er drivkrafte­n for å lære språk. Derfor er det oppsiktsve­kkende at man tvinger elever mot deres vilje til å lære å skrive nynorsk. Det er ingen overraskel­se at dette medfører at antallet nynorskbru­kere blir færre for hvert år. Selv veldig flinke personer, som eksempelvi­s Trude Mostue, sliter med nynorsk. Hun måtte ta utdannelse­n som veterinær i England, fordi hun ikke kunne komme inn på utdannelse­n i Norge med dårlig

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway