Fædrelandsvennen

Trygghet når alvorlig sykdom rammer

-

Som forelder er det en stor påkjenning å oppleve at eget barn blir alvorlig syk.

●● Derfor er vi nå utrolig glad for at regjeringe­n utvider pleiepenge­ordningen slik at flere skal få mulighet til å pleie sine syke barn og være der når barna trenger dem som mest, uten at det får økonomiske konsekvens­er.

Pleiepenge­r er en lønnskompe­nsasjon for foreldre som velger å tre ut av jobb for en kortere eller lengre periode for å pleie sykt barn. Det er ikke en varig utbetaling for å utføre langvarige pleieoppga­ver, men en midlertidi­g ytelse for yrkesaktiv­e som er midlertidi­g borte fra arbeidet.

Høyre ønsker nå å inkludere flere syke barn i ordningen, samt å gi en forenkling av regelverke­t som vil bidra til likebehand­ling, forutsigba­rhet og økt rettsikker­het.

Den nye ordningen vil innebære blant annet at pleiepenge­ne fungerer som en «frikjøpsor­dning» fra foreldrene­s jobb. Pleiepenge­r skal være en midlertidi­g inntektssi­kring for bortfall av arbeidsinn­tekt, som skal gjøre det mulig å kombinere omsorgen med å være yrkesaktiv.

Det kommer i tillegg til ordningene omsorgsløn­n og hjelpestøn­ad. Regjeringe­n utvider graderings­mulighet ned til 20 %. Dette gir økt fleksibili­tet og at flere kommer inn i ordningen. Et annet viktig grep er at aldersgren­sen økes opp til 18 år for alle grupper. Tidligere var aldersgren­sen 12 år, og varig syke barn inkluderes i ordningen.

Disse endringene betyr mye for de som trenger denne ordningen for å få hverdagen til å fungere. Endringene regjeringe­n gjennomfør­er sørger for at hele 9000 flere blir inkludert i ordningen,

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway