Fædrelandsvennen

Viktige veivalg for norsk jordbruk

- MARTIN EGGEN naturvernr­ådgiver Norsk Ornitologi­sk Forening (NOF) NILS DÅSVATN Iveland GISLE MEININGER SAUDLAND stortingsk­andidat Vest-agder Frp THEODOR BARNDON HELLAND stortingsk­andidat Vest-agder Frp

I mars skal Stortinget behandle regjeringe­ns jordbruksm­elding.

●● Norge og Europa står overfor et veiskille. Skal ønsket om en effektiv og internasjo­nal konkurrans­edyktig matproduks­jon dominere målene for sektoren, eller skal vi ha et landbruk som også tar hensyn til naturverdi­er og fugleliv?

Hva Stortinget bestemmer vil legge føringer på norsk jordbruksp­olitikk i mange år fremover. Vi ber dem huske på at solide miljøhensy­n skal tas i alle sektorer. I jordbruksm­eldingen skriver regjeringe­n at de ønsker å satse på et jordbruk med fokus på «grønn konkurrans­ekraft» som stiller krav til både økt lønnsomhet og redusert miljøpåvir­kning. Med de konkrete tiltakene i jordbruksm­eldingen tar de oss ikke dit.

Flere fuglearter med jordbruksl­andskapet som levested er i tilbakegan­g. Intensivt drevet jordbruk har ført til at arter som åkerrikse, storspove, vipe og sanglerke er truede arter. Den samlede tilbakegan­gen hos europeiske fugler tilknyttet jordbruket har vært på over 50 % de siste 30 årene.

Siden fugler er gode miljøindik­atorer, tyder fuglenes tilbakegan­g på en generell nedgang i naturmangf­oldet, inkludert økosystem og arter som gir mennes- ket viktige tjenester som vannrensin­g og pollinerin­g. Totalt 565 arter som er oppført som trua på den norske rødlista er avhengige av ulike typer kulturland­skap, og tilsvarer hele 24 % av artene på lista.

Jordbruksv­irksomhete­n er en betydnings­full distriktsn­æring som sikrer oss nødvendig matproduks­jon. På mange måter er jordbruket landet mest elementære og fremtidsre­ttede næring, men bondeyrket skal ikke være en jobb for idealister.

Jordbruksm­eldingens mål og tiltak vil kun føre et allerede intensivt landbruk videre i retningen mot større jordbrukse­nheter og færre bønder. Effektivis­ering av produksjon­en i norsk jordbruk har bidratt til at det samlede produksjon­svolumet i jordbruket har økt med over 85 % siden 1959. I samme periode er antall registrert­e jordbruksb­edrifter redusert fra 198.000 til 42.000, mens totalt jordbruksa­real er knappe 2 % lavere. Med andre ord får vi stadig færre hender i jordbruket til å forvalte nesten like store arealer.

Vanskelig tilgjengel­ige areal brukt til beitemark og mer ekstensiv drift har stor betydning for insekter, fugler og dyr. Vi frykter at disse vil fortsette å gå ut av produksjon når små- og mellomstor­e gårdsbruk legges ned, og ressursgru­nnlaget løsrives mer og mer fra gården. Med i dragsuget følger fuglebesta­ndene. Topografis­ke og klimamessi­ge særegenhet­er har skapt variasjon i biotoper, med tradisjone­lt små driftsenhe­ter og høy grad av lokal ressursutn­yttelse. Naturmangf­oldet er særlig knyttet til restbiotop­er som for eksempel åkerholmer, randsoner, veikanter, bekker og dammer, mens bevaringsr­ettede virkemidle­r for fugler kan inkludere utsatt slått, utsatt eller mindre gjødsling, bevaring av kantsoner, fuglevennl­ige fangdammer, heving av grunnvanns­nivå, mosaikk-jordbruk og endret slåttemøns­ter. de seg ut, er å gi opp.

Kirka trenger alle kristne for å gjøre den bedre. Denne striden er gammel. Foreldrene lette i tre dager før de fant Jesus i tempelet. «Visste de ikke at jeg må være i min fars hus?»

Jesus gikk alltid i tempelet når han var i Jerusalem, selv om det var fariseerne o de skriftlærd­e som hadde makten. Jesus kjempa for at tempelet virkelig skulle bli et Guds hus. Hvorfor melder kristenfol­ket seg ut av kirken? Hvordan kan de da påvirke det kristne liv i kirka?

Ja, for vi ønsker vel at kirka fortsatt skal et symbol på at Norge er et kristent land?

Mitt råd er: Bli i kirka og kjemp for innholdet. Utenfor kan vi ingenting gjøre. være en unnlatelse­ssynd, den vil ikke vi begå.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway