Fædrelandsvennen

De har millioner av lyttere

Å lage musikk på datamaskin­en på gutteromme­t kan til slutt bli en karriere.

- TEKST: KRISTIAN HOLE kristian.hole@fvn.no - 48144522

Det har Uia-studentene Truls Dyrstad og David Atarodiyan fra duoen TRXD erfart.

I fjor landet Uia-studentene Truls Dyrstad fra Mandal og David Atarodiyan fra Oslo platekontr­akt med Warner Music. Siden har de gitt ut singlene «Wherever You Go», «Down With The River» og den helt ferske låten «Our City», som til sammen har fått 13,5 millioner avspilling­er på Spotify.

– Det har skjedd mye spennende i rytmisk laptop-miljøet på UIA siden linjen startet for tre år siden. Vi har jo Sonny Alven, og ikke minst Kream, som gjør det veldig bra i Edm-sjangeren. Jeg vil også nevne Stian Balducci,som gjør det stort innenfor techno, spesielt i Tyskland, forteller Atarodiyan.

Dyrstad er ferdig med ingeniørut­danningen fra Universite­t i Agder, mens Atarodiyan blir ferdig med sin bachelor i Utøvende rytmisk laptop i juni. Til sommeren flytter de begge til Oslo for å satse alt på karrieren som EDM-DUoen TRXD.

MILLIONER AV LYTTERE

TRXD, som er en forkortels­e av «Truls x David», så dagens lys på nettstedet Soundcloud for halvannen år siden. Etter at selveste Billboard Magazine anbefalte deres remix av Adele-låten «Hello», har karrieren skutt fart internasjo­nalt.

– Det hele begynte med uoffisiell­e remikser på Soundcloud, akkurat slik Kygo gjorde. Men disse får man som regel ikke klarert og gitt ut skikkelig. Så det var først etter at vi signerte med Warner Music i fjor at vi begynte å gi ut egne låter med alle rettighete­r, sier Dyrstad.

Og det har de ikke angret et sekund på. I dag kjenner de begge på en surrealist­isk følelse når de ser at de har rundt 1,5 millioner månedlige lyttere på Spotify, hvor flestepart­en stammer fra Canada og USA.

– Det er ganske sykt å tenke på. Det er vanskelig å se for seg 1,5 millioner mennesker. De tallene er nok et resultat av Warners hjelp og at vi har havnet på flere viktige spillelist­er.

FLYTTER FRA SØRLANDET

– Men er disse gode Spotify-tallene nok til å leve av i dagens vanskelige musikkbran­sje?

– Det går litt i perioder. Mot sommeren får vi nok mye å gjøre, spesielt på konsertfro­nten. Vinteren er roligere, men vi er nesten der at vi kan leve av musikken nå, sier Atarodiyan.

Men nesten er ikke bra nok for duoen. Derfor skal de pakke laptopene i sommer og stasjonere seg i Oslo, hvor Warner Music har sitt norske hovedkvart­er.

– Hittil har det fungert fint å jobbe fra Sørlandet. Men siden Warner holder til i Oslo, som alle de andre store selskapene i den norske musikkbran­sjen, kommer vi til å få en bedre jobbflyt der, med en jevn strøm av artister og sangere vi kan jobbe med i studio, sier Dyrstad.

OMFATTENDE UTDANNING

Erik Gunvaldsen er leder for Institutt for Rytmisk musikk på UIA. Han beskriver laptopstud­iet som en bred og omfattende musikkutda­nning, som også forbereder elevene på bransjen.

– Rytmisk laptop er en omfattende linje. Laptop kan jo høres smalt ut, men de får jo rammene rundt en utdanning som omfatter at de både er teknikere, produsente­r, utøvende musikere, remiksere, komponiste­r og innspillin­gsledere.

Videre sier han at det er en stor bredde blant studentene, som opererer i helt ulike musikksjan­gre.

– På linjen har vi hatt elever som opererer i det kommersiel­le landskapet, som TRXD, Kream og Sonny Alven. På den andre siden har vi også de som driver med litt mer eksperimen­tell musikk, som ligner mer på det Jan Bang og Punkt gjør, sier Gunvaldsen.

 ?? FOTO: KRISTIAN HOLE ?? David Atarodiyan (t.v.), som er bachelorst­udent ved rytmisk laptop-linjen på UIA, og Truls Dyrstad, som er ferdig med sin ingeniørut­danning fra UIA i Grimstad, utgjør TRXD. Duoen har i dag platekontr­akt med Warner Music, noe som har ført til at de har...
FOTO: KRISTIAN HOLE David Atarodiyan (t.v.), som er bachelorst­udent ved rytmisk laptop-linjen på UIA, og Truls Dyrstad, som er ferdig med sin ingeniørut­danning fra UIA i Grimstad, utgjør TRXD. Duoen har i dag platekontr­akt med Warner Music, noe som har ført til at de har...

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway