Fædrelandsvennen

– Føler jeg har tatt vanvittig

Etter en høstsesong uten førstelags­spill i Celtic har Kristoffer Ajer (18) fått en glimrende start på utlån i Kilmarnock.

- TEKST: HERMAN FOLVIK herman.folvik@fvn.no

– Det har egentlig vært helt perfekt for meg. Jeg har blitt kåret til banens beste i tre av fire kamper, og spilt fire gode kamper. Det har vært veldig artig, sier 18-åringen til Fædrelands­vennen, hvor han er på besøk for å gjeste Fotballrad­ioen.

Etter en god oppkjøring i Celtic med spill mot Barcelona og Inter, og i Champions League-kvalik, kom ikke den tidligere Start-spilleren seg inn i kamptroppe­ne til den skotske serieleder­en. Oppholdet i Kilmarnock har til nå vært en stor suksess.

– Det passer meg ypperlig. Jeg trengte virkelig det. Det har vært veldig bra. Jeg føler jeg har tatt vanvittige steg de siste månedene i Celtic. Det er godt å få bevist det nå, forteller Ajer, som fortsatt bor i Glasgow, men nå har mor og far flyttet tilbake til Sørlandet.

Da han ankom sin nye klubb i januar lå de som nummer elleve, på nedrykkspl­ass og nest sist. Noen uker senere er laget oppe på sjetteplas­s etter en seier og to uavgjorte kamper i serien.

– VISER AT JEG ER GOD NOK Rælingen-gutten følges nøye av Celtic underveis i lånet i Kilmarnock.

– Jeg har fått veldig gode tilbakemel­dinger av Celtic etter kampene. De er der og ser alle kampene, og jeg får videoanaly­se. Jeg lærer av det jeg kan gjøre bedre. Så får jeg gode tilbakemel­dinger underveis. Det er veldig positivt, mener den omskolerte midtstoppe­ren - som i sin tid i Start ble brukt både sentralt på midten og som spiss.

I alle intervjuer har Ajer, som ble hentet inn av Ronny Deila, kun pratet positivt om perioden i Celtic tross manglende spilletid.

– Jeg så for meg for at det var en fantastisk klubb for meg, særlig i hverdagen, men jeg håpet på spilletid. Så kom Brendan Rodgers, som er en av verdens beste trenere. De øktene jeg har hatt med ham har vært eksepsjone­lt bra. Du tror de er gode trenere fordi de har et godt lag, men så er de vanvittig på taktikk, struktur og oppfølging individuel­t, sier Ajer, og fortsetter:

– Så har klubben hentet noen glimrende spillere som selvfølgel­ig er foran meg i køen. Jeg kommer som en 18-åring som blir omskolert til stopper. Det er klart jeg begynner bakerst i køen, men jeg har prestert bare bedre og bedre på trening. Det blir bare spennende fremover nå.

– Er planen å spille i Celtic neste sesong?

– Ja, jeg skal tilbake til sommeren. Celtic satser på meg og ser på meg som en fremtidig bidragsyte­r. Jeg skal være med Celtic på «preseason» til sommeren, svarer han.

NY POSISJON

Som Fædrelands­vennen tidligere har skrevet har Ajer blitt omskolert fra midtbane til stopper etter en lang prat med Rodgers.

– Jeg hadde en lang prat med Rodgers. Han mente jeg hadde et stort potensial som midtstoppe­r. Det var jeg enig med ham i. Etter det trente jeg mye med Kolo Toure, og hadde han som læremester, forteller Starts toppscorer i 2015.

– Burde du spilt stopper i Start også?

– Jeg har alltid tenkt at det har vært bedre å utvikle seg som sentral midtbane til nå. Alt skjer raskere der og det er komplekst å spille der, men etter hvert må du ta rollen og utvikle deg i den. Man trenger mye rutine som stopper.

Målet er å bli Norges beste midtstoppe­r, og spille seg inn på U21-landslaget etter hvert.

FÅR MYE ROS

– Hvordan er nivået i Kilmarnock?

– For min del som stopper er det perfekt. Det er en veldig fysisk liga, og jeg må øve på posisjoner­ingen min som stopper, så det har vært veldig bra. Manageren (Lee Clark, tidligere Premier League-spiller) og teamet i Kilmarnock er også supert, sier Ajer.

Han har allerede høstet ros av sin nye sjef.

– Ajer ser så avslappet og komplett ut. Du glemmer hvor ung han er. For en spiller han er, sa Clark nylig ifølge The Scottish Sun.

Assistentt­rener Lee Mcculloch, tidligere kaptein i Rangers, tror Ajer kan bli en nøkkelspil­ler for Celtic.

– Fortsetter han slik, ser jeg ikke hvorfor han ikke skal bli bli det. Han er fantastisk å jobbe med. Han trigger på døren for å trene ekstra og se video av kamper. Hans holdning er av en annen klasse, sa Mcculloch til The National ved månedsskif­tet.

 ??  ??
 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Det ble ikke mange kampene på Kristoffer Ajer i Celticdrak­ta. Nå har han fått en ny vår i Kilmarnock.
FOTO: NTB SCANPIX Det ble ikke mange kampene på Kristoffer Ajer i Celticdrak­ta. Nå har han fått en ny vår i Kilmarnock.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway