Fædrelandsvennen

Lover tidenes mest spektakulæ­re Rally Sørland

- TEKST: ÅGE HARALD DRANGSHOLT aage.h.drangsholt@fvn.no

For første gang i Rally Sørlands historie blir det publikumse­tapper i Sørlandets Travpark. På nært hold får publikum se to og to biler konkurrere mot hverandre.

– Jeg har i mange år drømt om å legge publikumse­tappen til Travparken. Du får det ikke mer publikumsv­ennlig og spektakulæ­rt enn dette, sier arrangemen­tssjef Rune Kittelsen.

– Det har heller aldri vært så mange hestekreft­er på banen før, flirer Pål Try, som skal sitte bak rattet i én av de rundt 100 bilene.

Lørdag 6. mai er det igjen duket for den store rallybegiv­enheten på Sørlandet. Løpet er det fjerde av årets sju Nm-runder, og det første på sommerføre. Nytt i det tradisjons­rike løpets historie er at de to av totalt 12 etappene blir avholdt i Travparken - blant annet den avgjørende sisteetapp­en.

– LEGGES OPP SOM VM-RUNDE

I motsetning til de to fartsetapp­ene på Odderøya i fjor, hvor publikum bare fikk se bilene suse forbi før de forsvant, kan de skuelystne i år følge hver eneste meter av dramatikke­n. Dessuten gir det en ekstra dimensjon at to og to biler - de som ligger nærmest hverandre i sammendrag­et - skal kjøre mot hverandre.

– Vi legger det opp som om det skulle være en Vm-runde, det vil si at vi har en publikumse­tappe hvor det er mulig å se all dramatikke­n i sin helhet, sier Kittelsen.

– For oss som er middels interesser­t i bilsport, gir det en ekstra dimensjon å se duellene. Tenk det scenariet vi får om det skiller ett sekund mellom nummer én og to før siste etappe, sier Ingvar Ludvigsen, markedssje­f i Sørlandets Travpark.

Publikum vil også kunne følge dramatikke­n innendørs, og unngå regnet som preget fartsfeste­n i fjor.

– LEGGER INGENTING IMELLOM

Totalt vil Rally Sørland bestå av 12 etapper fordelt på 135 kilometer på indre veier i Vest-agder - hovedsakel­ig i Marnardal, Finsland og i Søgne.

Pål Try har lang efaring som rallysjåfø­r, og selv om han vet at de to etappene i Travparken bare utgjør totalt fire av 135 kilometer, har han likevel en plan om å kjøre helt på grensen.

– For oss sjåfører er publikumse­tappene de verste. Både fordi arrangøren bevisst gjør dem ekstra vanskelige, men også fordi vi er opptatt av å vise oss fram. Dermed er marginene små før du smeller i betongen eller lysmasta. Men når det står 5000 mennesker og ser på, legger du ingenting imellom - selv om du står i fare for å ødelegget hele rallyet i løpet av de 90 sekundene etappen varer, sier fartsfanto­met i den grommeste R5-klassen, og legger til:

– Det jeg kjører for i Rally Sørland, er å vinne fartsetapp­en og å få det lengste hoppet i konkurrans­en.

SIKTER MOT EM-RUNDE

Akkurat dét har arrangøren en plan om å gjøre noe ekstra ut av. Foran hovedtribu­nen lager de et hopp som blir 70–80 centimeter høyt.

– Målet er at vi skal få lenger hopp enn 26 meter, slik vi hadde på Odderøya i fjor, sier Kittelsen.

Det virker allerede som om de rallyinter­esserte har fått øynene opp for arrangemen­tet. 600 av de drøyt 700 billettene i restaurant­en er solgt.

– Vi hadde 4000 tilskuere på Odderøya i fjor. I år bør vi klare mellom 5000 og 8000 mennesker, sier Kittelsen, som lover at hele norgeselit­en foruten noen utlendinge­r blir å finne på startstrek­en.

Målet er å lage et så bra arrangemen­t at det skal berede grunnen for et enda større arrangemen­t på sikt.

– Ambisjonen­e våre er å arrangere Em-runde i Travparken, sier Kittelsen.

 ?? FOTO: ÅGE HARALD DRANGSHOLT ?? Ingvar Ludvigsen (t.v.), Pål Try og Rune Kittelsen står omtrent på høyde med der de håper.
FOTO: ÅGE HARALD DRANGSHOLT Ingvar Ludvigsen (t.v.), Pål Try og Rune Kittelsen står omtrent på høyde med der de håper.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway