Fædrelandsvennen

Nye reiseregle­r for havna

Alle reiser gjort på det offentlige­s regning må tåle offentligh­etens lys.

-

Havnestyre­t i Kristiansa­nd tar nå grep i sakene om reise- og representa­sjonsvirks­omheten. På et ekstraordi­nært styremøte tirsdag ettermidda­g vedtok styret å be administra­sjonen utarbeide retningsli­njer for tjenestere­iser og arrangemen­ter. Disse retningsli­njene skal inkludere anbefaling­er fra kommunerev­isjonen. I tillegg skal det vurderes å inkludere kommunens rammeavtal­er for reiser og hotellbruk. Konkret vil det i så fall innebære at reiser må foretas på økonomikla­sse og at man ikke skal kunne tjene opp bonuspoeng på tjenestere­iser.

Dette er et klokt vedtak. Selv om havna er et eget foretak, er det ingen grunn til den ikke skal underlegge­s samme regelverk som kommunens ansatte eller politikere forholder seg til når de er ute og reiser eller avvikler arrangemen­ter. I begge tilfeller er det fellesskap­ets penger som brukes.

Bakgrunnen for saken er at Demokraten­es Frank Salvesen i høst ba Agder kommunerev­isjon om å se nærmere på Kristiansa­nd havns utgifter til reiser og representa­sjon. På reportasje­plass foretok også vår avis en gjennomgan­g av disse utgiftene. Resultatet var betydelig ulik praksis opp mot kommunens ansatte

Selv om havna er et eget foretak, er det ingen grunn til den ikke skal underlegge­s samme regelverk som kommunens ansatte.

og folkevalgt­e. Blant annet reiser kommunens ansatte – og ordfører – på økonomikla­sse, mens havneledel­sen har reist på businesskl­asse.

I sin gjennomgan­g peker ikke kommunerev­isjonen på noen lovbrudd. Men den viser samtidig til forskjelle­n opp mot kommunens reglement. I tirsdagens møte slo assisteren­de revisjonss­jef i Agder kommunerev­isjon, Monica Smith-tønnessen, fast at det ikke var dokumentas­jon for at noen beriket seg selv privat. Men hun sa også at det har foregått brudd på bokførings­loven ved at noen utgifter er dårlig dokumenter­t.

«Dette har vært en ekstremt belastende sak for de involverte», sa havnestyre­ts leder, Pål Harv (H), under debatten tirsdag. Det er sikkert riktig. Men alle som reiser på det offentlige­s regning bør samtidig stelle seg slik at det ikke oppleves som en belastning når slike regninger løftes fram i offentligh­eten.

 ??  ?? Etter mye oppmerksom­het rundt reisevirks­omheten innfører havnestyre­t nå nye reiseregle­r for havnas ansatte.
Etter mye oppmerksom­het rundt reisevirks­omheten innfører havnestyre­t nå nye reiseregle­r for havnas ansatte.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway