Fædrelandsvennen

Inspirert av seriemorde­r

- EIVIND KRISTENSEN

På bestialsk vis tok 17-åringen fra Søgne liv av smådyr. Han sier han ville kopiere det han hadde sett på tv og metoden til en seriemorde­r.

Det kom fram da saken mot gutten startet i Kristiansa­nd tingrett, tirsdag. Saken avsluttes i retten torsdag.

17-åringen fra Søgne forklarte seg rolig og svarte fortløpend­e på spørsmålen­e fra aktor og dommer. Han erkjente straffskyl­d for å ha gått løs på en rekke smådyr og på to mennesker.

– Så DET På FILM

I april i fjor samlet han inn padder, stiftet dem fast i plankebite­r, kuttet dem opp, helte salt i sårene og brant dem med ei blåselampe. Flere padder ble også brent levende i ei bøtte.

– Jeg så det på film og ville forsøke å gjøre det selv, forklarte han.

Han sier han først nå har forstått at dette ikke er noe man skal gjøre mot dyr, og at han har lært at de også føler smerte.

– Dette er noe jeg har gjort siden jeg var bitte liten, så jeg visste ikke bedre, sa han.

17-åringen er undersøkt av rettspsyki­atere, som har konkludert med at han ikke var eller er psykotisk.

I retten vil det bli lagt fram en video som viser tre kaniner bli bundet fast med tau, festet til et bord og stukket gjentatte gan- ger til de døde. To av kaninene ble flådd levende.

– Det er viktig at retten får en full forståelse av hva dyrene har vært utsatt for, sier aktor Berit Voxen til Fædrelands­vennen.

Mishandlin­gen gjorde tiltalte sammen med to kamerater.

I retten forklarte han at inspirasjo­nskilden var en amerikansk seriemorde­r. Dennis Rader var også kjent som «BTK», en forkortels­e for «Bind, Torture and Kill».

– Det var akkurat det vi gjorde, sa 17-åringen.

Aktor Berit Voxen lurte flere ganger på om gutten hadde tenkt på hvordan dyrene hadde det mens mishandlin­gen foregikk.

– Det var ikke noe jeg tenkte på. Jeg tenkte mest på min egen tilfredsst­illelse, sa 17-åringen.

I likhet med seriemorde­ren, gikk han rundt med et «Hit Kit», diverse verktøy han brukte under dyremishan­dlingen.

– Jeg opplever at dette er noe han har gjort for å tøffe seg for de andre guttene, og at her er mye fantasier, sier forsvarer Marius Larsen.

SØKTE OPPMERKSOM­HET

I januar i fjor var han sammen med en kamerat da han lot en ilder ta livet av en kanin, for så å drepe ilderen. Han kvelte og stakk også marsvin til de døde.

Dyrene var stjålet fra Søgne videregåen­de skole, og ble i halshogd tilstand plassert i en korsformas­jon på trappa til Søgne gamle kirke.

Dette sier han ble gjort for å komme i avisen og få oppmerksom­het. Andre ganger sier han motivet var kjedsomhet.

– SELVSKADIN­G

Men aktor trakk også fram at 17-åringen i avhør har sammenlign­et dyremishan­dlingen med selvskadin­g.

– Det er slik som jenter gjør når de blir lei seg. Hvis jeg blir sur, er jeg ikke så svak at jeg gjør dette mot meg selv. Men jeg får en trang til å skade noe og finne på noe tull, sa 17-åringen i retten.

I oktober i fjor var Søgne-gutten sammen med flere venner da han tok en sau. Han forklarte at målet var å korsfeste sauen inspirert av en scene i tv-serien om kannibalen «Hannibal Lecter».

Planen lyktes ikke da den kvinnelige bonden dukket opp. Det endte med at han slo henne gjentatte ganger med en brøytestik­ke fordi han ble «forbannet» da hun ville stoppe ham.

I august i fjor slo han en ansatt på institusjo­nen Furuly med en sokk fylt med knust porselen. Gutten forklarte at dette var noe han hadde planlagt, ettersom han hadde møtt motstand fra barneverne­t.

17-åringen sitter nå fengslet fordi verken det statlige barneverne­t eller den lokale barneverns­tjenesten har funnet et tilbud til ham som kan ivareta hensynet til samfunnets sikkerhet.

 ?? FOTO: POLITIET ?? I oktober i fjor hadde 17-åringen planer om å drepe en sau. Dette er utstyret han hadde med seg.
FOTO: POLITIET I oktober i fjor hadde 17-åringen planer om å drepe en sau. Dette er utstyret han hadde med seg.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway