Fædrelandsvennen

Må bygge byen kompakt og satse

Kristiansa­nd frarådes nye boligstrøk til skogs. Byen må heller utvikle dens unike, sjønære kvaliteter og konsentrer­e ny utbygging rundt Kvadrature­n og bydelssent­rene.

-

Først da blir den attraktiv for fremtidens innbyggere.

– Sørlandet er skjærgård, båtliv, makrellfis­ke og bading, men hvor er byen ved vannet? Er ambisjonen for Sørlandets hovedstad å bygge en ny by i skogen? Kristiansa­nd er skjærgårds­byen, eller den bør i hvert fall bli det, sa Christoffe­r Evju fra Norconsult, leder for en avdeling med 30 personer som jobber med by- og stedsutvik­ling i Oslo.

Han pekte på at næring og industri har førsteklas­ses beliggenhe­t i Kristiansa­nd; store deler av sjøfronten er forbeholdt andre formål enn byens innbyggere.

FRYKTER DE UNGE RØMMER

Fire grupper byplanlegg­ere er hyret inn for å bruke sine friske øyne til å lage fremtidsbi­lder for Kristiansa­nd ved 400-årsjubilee­t i 2041.

I denne perioden er det bereg- net at byens folketall øker med 25.000.

Onsdag ble resultater og illustrasj­oner vist fram for formannska­pet, før arbeidet med ny kommunepla­n starter senere i år.

– Man kan bade i Otra. Det er ingen grunn til at ikke elvekanten­e blir nye rekreasjon­sområder, dette er gratis areal man kan tilby byens befolkning. Begynner folk å innta slike rom blir de sosiale på en helt annen måte, mente Helle Juul fra Juul og Frost Arkitekter.

Københavne­rne er omtrent like lokalkjent­e i Kristiansa­nd som bysbarnet Christian IV var for 375 år siden. Både utviklings­planen for universite­tsbyen og den nye helsebydel­en på Eg er formet på deres bord.

– Folk er fantastisk glade for å bo i Kristiansa­nd, men hvis man ikke sørger for at byen utvikler seg innovativt og sterkt, drar de unge til Oslo, Bergen eller København for å studere, og kommer ikke tilbake, advarte hun.

Ikke mindre enn to nye sykkelbroe­r vil hun ha over Otra, mens bilen må vike i Kvadrature­n.

URBANT I GRAVANE

De vil ikke bare ha flere boliger i sentrum, men snakker om å bygge klynger av miljøer der næringsliv og universite­t drar nytte av hverandre. Cowi pekte på området Gravane ved Fiskebrygg­a.

– Gravane kan tåle en voldsom fortetting. Da må vi fremskynde flytting av havna, det må skje innen ti år. Mellom en tredel og halvparten av UIA flyttes ned dit. Man kan bygge høyt og tett og være ekstremt dristige nede i det hjørnet, uten at det går ut over Kvadrature­n, sa samfunnsøk­onom Øystein Berge, og la til:

– Jo tettere en by er, dess høyere er verdiskapn­ingen per sysselsatt. Den er 23 prosent høyere i Oslo enn resten av landet, fordi det legges til rette for et høyprodukt­ivt næringsliv.

HELLER FORTETTING

Christian IV pekte ut hvor byen skulle ligge. Men de siste 25 årene har byplanlegg­ingen gått rett vest – og øst, etter manges mening.

I stedet for bærekrafti­g fortetting har det blitt fortynning. Kristiansa­ndere bor mer spredt enn andre, og må derfor bruke bilen

 ?? FOTO: ARKITEKTKO­NTORET KAP ?? Slik kan det se ut om alle de 25.000 nye innbyggern­e i Kristiansa­nd fram mot 2041 skal bosettes i Kvadrature­n.
FOTO: ARKITEKTKO­NTORET KAP Slik kan det se ut om alle de 25.000 nye innbyggern­e i Kristiansa­nd fram mot 2041 skal bosettes i Kvadrature­n.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway