Fædrelandsvennen

E på nærhet til sjøen

- TEKST: VEGARD DAMSGAARD vegard.damsgaard@fvn.no -

mer enn byfolk flest.

Bedre ble det ikke da bystyret før sommeren i fjor vedtok «en ny by i skogen» – kommunedel­plan for 4100 boliger på Hamrevann.

– De neste 25 årene bør utviklinge­n skje innenfor 3,5 kilometers radius av Kvadrature­n, en avstand der folk i stor grad sykler eller går. Vi må tenke nytt om Kvadrature­n, for om den taper konkurrans­en mot andre sentre blir det verken attraktivt å investere eller drive i sentrum, påpekte arkitekt Henrik Lundberg fra fra kontoret KAP i Stavanger.

Etter inspirasjo­n fra blant andre Vancouver i Canada – omtalt som en vital, attraktiv by med bra næringsliv, hadde de illustrert en kvadratur der alle kvartaler som ikke er vernet er minst sju etasjer høye.

Norconsult mener en by ikke kan satse på to sentre. Mens Sørlandsse­nteret har en regional rolle, må alle kluter nå settes til i Kvadrature­n.

– RIKT NÆRINGSLIV

Som Fædrelands­vennen tidligere har omtalt, peker KAP og Alt. arkitektur fra Oslo også på Sørlandets hovedstad som ny seniorhove­dstad, velegnet for satsing på omsorgstek­nologi og bosetting på eldres premisser.

– Da får du et rikt næringsliv, med unges kompetanse i tillegg til ressursste­rke eldre. Man har etablert ny næring som ingen andre i Norge har satset på, sa Henrik Lundberg.

De fire firmaene har besvart to parallello­ppdrag som handler om henholdsvi­s byplanlegg­ing og arealbruk/mobilitet. Besvarelse­ne stilles nå ut i Rådhuskvar­talet for beskuelse og diskusjon.

– Det slår meg at byplanmeni­gheten i Norge står samlet med tanke på hva riktig byutviklin­g er, oppsummert­e teknisk direktør Ragnar Evensen i Kristiansa­nd kommune etterpå.

De fire deltakerne mottar 300.000 kroner hver seg i honorar, finansiert av kommunen og fylkeskomm­unen.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway