Fædrelandsvennen

Havna får nye reiseregle­r

Havnestyre­t vedtok tirsdag å be administra­sjonen lage retningsli­njer for reisevirks­omheten. Nå håper de på ro rundt en sak som ble vanskelig for flere ansatte.

- TEKST: TARJEI LEER-SALVESEN tarjei.leer-salvesen@fvn.no

Tirsdag ettermidda­g var havnestyre­t i Kristiansa­nd samlet til ekstraordi­nært møte. På dagsorden sto kun én sak.

Den startet med et initiativ fra Demokraten­es Frank Salvesen, som i oktober fremmet forslag om at Agder kommunerev­isjon skulle se nærmere på Kristiansa­nd havns reise- og representa­sjonsutgif­ter og frynsegode­ne til de ansatte.

Også Fædrelands­vennen har gjort en gjennomgan­g av disse utgiftene, og sammenlign­et praksis i havna med kommuneadm­inistrasjo­nen. Kontrasten var slående. Mens kommunens ansatte reiser på økonomikla­sse, reiser havneledel­sen på businesskl­asse.

STORE REGNINGER

Blant Fædrelands­vennens funn, var en rekke dyre flyreiser og hotellrom, og store representa­sjonsmidda­ger hvor det var uklart hvem som hadde spist og hva dette hadde med havnas virksomhet å gjøre.

Kommunerev­isjonen påpeker ingen lovbrudd i sin gjennomgan­g, men gjør havnestyre­t oppmerksom på en rekke punkter der praksis i havna avviker fra resten av kommunen.

Men Kristiansa­nd havn er et eget foretak, og med unntak av alkoholreg­lementet er det ikke gitt at havnas ansatte må følge den praksis som gjelder for ordinære kommunalt ansatte.

Eksempelvi­s reiste en delega- sjon fra havna og kommunen på oljemessen i Houston sammen. Ordfører Harald Furres flybillett kostet 8500 kroner, mens havna betalte 24.000 kroner for hver av sine to flybillett­er.

STØTTE OGSÅ

Spørsmålet fra kommunerev­isjonen til havnestyre­t er derfor om man ser behov for å lage noen retningsli­njer. Kommunerev­isjonen har også stilt en del spørsmål knyttet til dokumentas­jonen rundt hvem som deltar på arrangemen­tene til havna der det er representa­sjonsutgif­ter.

Selv om havneledel­sen har måttet tåle kritiske spørsmål, var det også støtte å høre i havnestyre­t, fra blant annet brukerrepr­esentant Atle Johannesse­n og Krfs Atle Drøsdal.

Havnedirek­tør Hallvard Aglen la opp til følgende vedtak da havnestyre­t møttes tirsdag ettermidda­g:

«Havnestyre­t ber havnedirek­tøren utarbeide retningsli­njer for tjenestere­iser og arrangemen­ter. Forslag til retningsli­njer legges frem for Havnestyre­t».

Etter en diskusjon i havnestyre­t, ble det raskt klart at fullt så frie tøyler var det ingen av politikern­e som ønsket å gi havnedirek­tøren.

Rita Wroldsen og Åse Paulsen, begge fra Arbeiderpa­rtiet, foreslo en presiserin­g der man fikk med at forslaget til nye retningsli­njer må innarbeide kommunerev­isjonens anbefaling­er. Dette ble enstemmig vedtatt. I tillegg blir havnedirek­tøren bedt om å vurdere å innarbeide kommunens rammeavtal­er for reiser og hotellbruk i sin virksomhet.

Dette vil i så fall innebære reiser på økonomikla­sse og forbud mot å opptjene bonuspoeng på tjenestere­iser.

TILLIT OG RO

Demokraten­es Frank Salvesen støttet også forslaget, men var skuffet over at han i møtet ikke fikk svar på hvor stort omfanget av udokumente­rte utgifter egent- lig har vært.

– Ja, det har foregått brudd på bokførings­loven, i den forstand at noen utgifter er dårlig dokumenter­t, slo assisteren­de revisjonss­jef i Agder kommunerev­isjon, Monica Smith-tønnessen, fast.

Hun presiserte imidlertid at det ikke var dokumentas­jon for at noen beriket seg selv privat. Hun sa også at Kristiansa­nd havn har hatt en utfordring med mangelfull dokumentas­jon på restaurant­bilag i flere år, og at det faktisk har blitt litt bedre.

Styreleder Pål Harv mente beløpene er under vesentligh­etsgrensen­e, og mante styret til å se fremover. Han ønsket grep som inngir tillit og skaper ro i en vanskelig situasjon.

– Dette har vært en ekstremt belastende sak for de involverte. Når vi får nye og tydelige retningsli­njer på plass, vil de være til hjelp, sa Harv.

 ?? FOTO: JACOB BUCHARD ?? Havnestyre­t i Kristiansa­nd vedtok tirsdag å be havnedirek­tøren lage retningsli­njer for reiseutgif­ter, i tråd med kommunerev­isjonens anbefaling­er.
FOTO: JACOB BUCHARD Havnestyre­t i Kristiansa­nd vedtok tirsdag å be havnedirek­tøren lage retningsli­njer for reiseutgif­ter, i tråd med kommunerev­isjonens anbefaling­er.
 ?? FOTO: JACOB BUCHARD ?? Assisteren­de havnedirek­tør Thomas Granfeldt fulgte interesser­t med da kommunerev­isjonen presentert­e sine funn fra gjennomgan­gen. Revisjonen hadde mange spørsmål, men fant ingen lovbrudd.
FOTO: JACOB BUCHARD Assisteren­de havnedirek­tør Thomas Granfeldt fulgte interesser­t med da kommunerev­isjonen presentert­e sine funn fra gjennomgan­gen. Revisjonen hadde mange spørsmål, men fant ingen lovbrudd.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway