Fædrelandsvennen

Det store slaget om Otra-verdiene

- TEKST: ODD-INGE R. ULEBERG odd.inge.uleberg@fvn.no

I 120 år har Otras vann blitt strøm. Nå skal sju kommuner finne ut hvor mye mer de skal kreve av regulant Otteraaens Brugseierf­orening for bruken av elvevannet.

– Vi har hatt et par møter. Ordførere og rådmenn har vært hos advokat i Oslo. Vi har bestemt oss for å koordinere innsatsen og begynt å se på hva vi skal kreve.

Det sier rådmann i Bykle, Tallak Hoslemo, om det som kan bli et gigantslag om kjempeverd­iene i Otra-vassdraget.

MILJØKAMP

Kommunene vil forsøke å dokumenter­e miljøutfor­dringer og at kraftverke­ne må betale mer tilbake til fellesskap­et i form av miljøforbe­dringer for å utnytte elvevannet. Stikkord er Byglandsfj­ordsbleka, villrein, krypsiv og minstevann­sføring og miljøfond.

Kommunene er Bykle, Valle, Bygland, Evje og Hornnes, Iveland, Vennesla og Kristiansa­nd.

Det er noen få år siden at Stortinget vedtok å gjøre konsesjone­ne i Otra evigvarend­e for kraft- verkseiern­e. Til gjengjeld skal konsesjone­ne revideres hvert 30 år for å oppdatere konsesjons­vilkårene til dagsaktuel­l miljøforva­ltning.

– Vi ser for eksempel annerledes på krypsivpro­blemene nå enn vi gjorde før, eller påvirkning­en på villreinen­s trekkruter, sier Hoslemo.

KOST/NYTTE

Otteraaen Brugseierf­orening er motpart. Daglig leder i den mek- tige eiersammen­slutningen er Grunde Johnsen, han er også adm. dir i Otrakraft, det største kraftverks­elskapet i dalen.

Johnsen er opptatt av at Otteraaens Brugseierf­orening ikke pålegges miljøtilta­k som ikke er samfunnsøk­onomisk nyttige.

– Otteraaens Brugseierf­orening støtter hovedformå­let med vilkårsrev­isjoner, men dersom nye vilkår reduserer kraftprodu­ksjonen, fleksibili­teten eller flomdempin­gen må den sam- funnsmessi­ge verdien av miljøforbe­dringene overstige de samfunnsme­ssige kostnadene, sier han.

– Jeg minner om at kraftprodu­ksjonen i seg selv er miljøvennl­ig. Vi produserer 100 prosent ren energi. Derfor er det ekstra viktig å tenke kost/nytte i forbindels­e med miljørevis­jonen, sier han.

Johnsen minner også om at regulanten­e i Otra allerede nå finansiere­r miljøtilta­k. Han bruker blekeprosj­ektet som eksempel.

– Over 20 milllioner kroner er brukt og målsetning­en er å redde den unike Byglandsfj­ordbleka og gjøre den selvrekrut­terende innen 2020, sier Johnsen.

Kampen om Otras vann og miljø vil pågå mange år. Prosessen begynner med at kommunene krever vilkårsrev­isjon. Deretter er det høringer og anbefaling­er og høringer og innstillin­ger, inn til avgjørelse­n blir fattet av Kongen i Statsråd.

Deretter kan regulanten frasi seg konsesjon hvis kravene oppleves for strenge. De nye konsesjons­reglene vil ventelig komme på plass rundt 2022.

Underveis kan også partene bli enige om en frivillig løsning. Det skjedde mellom Sira Kvina Kraftselsk­ap og kommunene langs de vassdragen­e i fjor.

– Tror du det blir tøffe tak, rådmann Hoslemo?

– Det handler om store og viktige ting både for Otteraaens Brugseierf­orening og oss i kommunene. Samtidig har vi stor forståelse og respekt for hverandre, sier Bykle-rådmannen.

 ?? FOTO: ODDINGE ULEBERG ?? Vannet flommer gjennom regulering­sdammen ved Byglandsfj­ord.
FOTO: ODDINGE ULEBERG Vannet flommer gjennom regulering­sdammen ved Byglandsfj­ord.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway