Fædrelandsvennen

Carlsen hedret med spøkelse

Spøkelset som nylig kom inn i Øystein Carlsens stue, skal få hedersplas­s. For statuen av Gabriel Scotts berømte Kassetasse­n er beviset på æresmedlem­skap i Christians­sands Dramatiske Selskab.

- TEKST: LARS HOLLERUD lars.hollerud@fvn.no

– Et festlig spøkelse og en stor ære, sier Carlsen, som har prøvd seg på alt som er mulig å prøve seg på, siden han fikk en fot innenfor Norges eldste amatørteat­er i 1978.

Det viktige fotavtrykk­et ble satt da Carlsen fikk en liten, men viktig rolle i Barbent i parken.

– Egentlig var dette Gunder Tellefsens rolle. Jeg fikk den da Tellefsen ble syk, forklarer Carlsen, som i årene siden har hatt hovedrolle­r, biroller, vært regissør, instruktør, suflør, snekker, teatersjef, medlem av direksjone­n og sikkert enda mer ved teateret han aldri får nok av.

Det var hans far fra Arendal som innførte C i Carlsen.

Og det var hans mor hjemme i Risør som sa «gutten min, ta en utdannelse først».

– Da hadde jeg spilt i og satt opp russerevye­r og fått så god smak på teaterlive­t at jeg ønsket å leve av det. Jeg hadde en klok mor.

Derfor gjorde Øystein som moren sa.

– Jeg tok lærerskole­n i Kristiansa­nd og ble blant annet kjent med Inger Johanne Mæsel. Vi kom siden til å krysse hverandres spor mange ganger.

Øystein Carlsen ble spesialped­agog.

Men teateret forfulgte ham, helt fra Den røde buss med AUF, via oppsetning­er på yrkesskole­n, diverse revygruppe­r og et utall sketsjer.

På spørsmål om teatralske høydepunkt­er nevner han samspill med Knut Nærum, byspillene til Kåre Zakariasse­n og gjentatte varianter av brødrene Oscar og Henrik Wergeland.

– Men aller størst glede hadde jeg av å spille møteleder i Den store fellesbasa­ren. Det ble spilt gjentatte ganger over 16 år. Tenk det. 16 år.

– Hva synes du om dagens komikere?

– Da må jeg være ærlig og svare at jeg synes de færreste er gode. Humor blir ikke mer vellykket ved å banne og gjøre narr av andre.

Synes Øystein Carlsen, som er blitt 78 år, som vurderer alderen som grei, og som sier at han er ferdig med de store rollene nå.

– Heretter blir det bare småting på scenen. Det er i alle fall planen. For Dramatisk Selskab er Petter Hangelands viser og tekster neste store prosjekt, opplyser de nyeste æresmedlem­met.

De øvrige nålevende æresmedlem­mene av Christians­sands Dramatiske Selskab er Øystein Daatland, Inger Johanne Mæsel og Petter Hangeland.

 ??  ??
 ?? FOTO: LARS HOLLERUD ?? Øystein Carlsen kjenner godt til at Kassetasse­n angivelig var blant de aller skumleste spøkelsene.
FOTO: LARS HOLLERUD Øystein Carlsen kjenner godt til at Kassetasse­n angivelig var blant de aller skumleste spøkelsene.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway