Fædrelandsvennen

– Hadde ikke klart seg lenge

- TEKST: JOHS. BJØRKELI johs.bjoerkeli@hotmail.no

To sauer og ett lam ble funnet i live langt inne i vinterfjel­let i Setesdal Vesthei tirsdag formiddag.

– Bjørgulv og jeg skulle inn til støylen vår ved Urdevatn da vi fant sauene, forteller Kirsten Bråten Berg til Fædrelands­vennen.

Den kjente folkemusik­eren og ektemannen stortrives i fjellet og har mye arbeid med støyl og hytter som hører til gården på Nomeland. Takket være denne aktivitete­n kan to sauer og et lam etter hvert komme tilbake til eieren på Jæren.

– Ved det vi kaller for tredje Urdevatnet fikk vi se at noe hadde rotet og gravd i noen tuer ved et kratt. Vi håpet og trodde det var reinsdyr som hadde vært der. Det er lenge siden vi har sett villrein her nå. Men ved en stein sto to sauer og ett lam. Et dødt lam lå like ved, forteller Berg.

Det er svært lite snø i fjellet nå, så hist og her har sauene klart å finne noe mose og lyng å spise.

– Men det er ikke mye næring i denne maten nå, og sauene var svarte og magre og hadde ikke klart seg lenge hadde ikke vi fått dem i hus her på gården, sier hun.

– Hvor lenge tror dere at sauene har vært ved støylen deres?

– Det er ikke godt å si. Vi var der inne for noen dager siden, men da var vi ikke ved tredje Urdevatn.

– Hvordan fikk dere sauene med dere?

– Mannen min og noen karer til dro inn med hund og snøscoo- tersleder. Sauene var så svake at det ikke var noe problem å fange dem og binde dem til sledene og få dem ned til bygda. De var avmagret og veldig tørste, forteller Kirsten Bråten Berg.

Eieren av sauene er varslet og Bråten Berg regner med at de kommer og henter dem etter at dyrene er kviknet til.

 ??  ??
 ?? FOTO: BJØRGULV N. BERG ?? Olav K. Nomeland (t. v.) og Richard Tjølsen Nomeland bandt de forkomne sauene på snøscooter­sledene og fraktet dem en halvtimes kjøring ned til Nomeland mellom Rysstad og Valle.
FOTO: BJØRGULV N. BERG Olav K. Nomeland (t. v.) og Richard Tjølsen Nomeland bandt de forkomne sauene på snøscooter­sledene og fraktet dem en halvtimes kjøring ned til Nomeland mellom Rysstad og Valle.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway