Fædrelandsvennen

En historisk dag.

- TEKST: TONE SANDBERG tone.sandberg@fvn.no -

– Dette er en historisk dag, fastslo Vest-agders fylkesordf­ører Terje Damman (H) da fylkesting­ene fra begge Agder-fylkene møttes onsdag.

Fellesmøte­t ble holdt bare få meter fra den omstridte fylkesgren­sen som viskes bort 1. januar 2020, nemlig på Dyreparken Hotell i Kristiansa­nd.

Det er første gang politikern­e fra Aust- og Vest-agder møtes siden begge fylkesting­ene i midten av desember vedtok å slå seg sammen til ett Agder.

I Aust-agder skjedde det riktignok med et nødskrik.

– Vi skal ikke se bort fra at behovet for å møtes oftere blir økende, sa Aust-agders fylkesordf­ører Tellef Inge Mørland (Ap) i sin åpningstal­e.

TO KULTURER

Mørland stemte selv nei til sammenslåi­ng, og understrek­et at man nå trenger å snakke om hvordan to kulturer kan smelte sammen.

– I denne fasen er det vesentlig både for for administra­sjonen og oss politikere å ha en forståelse for hvorfor vi ser litt ulikt på verden, og samtidig se hva vi har til felles, sa han.

Det egentlige fellesskap­sarbeidet kommer ikke i gang før Stortinget formelt har vedtatt å slå fylkene sammen, og det skjer trolig i juni.

Da skal også navnet på den nye regionen bestemmes, og Agder ser så langt ut til å være foretrukke­t framfor Sørlandet.

– Vi starter prosessen så fort som mulig etter sommerferi­en, sier fylkesordf­ører Terje Damman til Fædrelands­vennen.

REGIONVALG HØSTEN 2019

Det vil da bli nedsatt en fellesnemn­d med minimum tre medlemmer fra hvert fylkesting som skal jobbe sammen fram mot valget på nye regionpoli­tikere i september 2019.

– Men det at vi møtes og lærer hverandre å kjenne nå har mye for seg, og vi har jo mange felles planer allerede, sier Mørland til Fædrelands­vennen.

Han viser til felles løft for Mechatroni­cs Innovation Lab, Regionplan Agder, likestilli­ng, mangfold og integrerin­g (LIM) og en rekke samarbeids­prosjekter der politikern­e allerede møtes.

– Jeg tror sånne typer treffpunkt­er gjorde sitt til at det denne gangen ble et ja til et Agder. Vi er bedre rigget for samarbeid når vi vet om og kjenner hverandre, sier han.

SAMFUNNSKO­NTRAKT

Ytterliger­e et fellespros­jekt ble sjøsatt på fylkesting­smøtet onsdag, da fylkesordf­ørerne og representa­nter for NAV, LO, NHO og KS undertegne­t «Regional samfunnsko­ntrakt Agder 2016».

Målet med den er å sikre best mulig rekrutteri­ng til yrkesopplæ­ringen. Det skal skje ved å fremskaffe læreplasse­r og lærebedrif­ter gjennom bransjevis­e lokale nettverk.

Senere på dagen fikk politikern­e et dypdykk i landsdelen­s utsikter både på klima- og likestilli­ngsområdet, og ble deretter satt i grupper på tvers av partier og fylkesgren­se for å finne fellesskap­sløsninger.

– Vi har en del felles utfordring­er som landsdel, og det er positivt at vi nå kan jobbe i grupper med både kjente og ukjente, mener Terje Damman.

MØRLAND TIL STORTINGET

Tellef Inge Mørland takker for som fylkesordf­ører til høsten når han sannsynlig­vis velges inn på Stortinget som Freddy de Ruiters etterfølge­r. Gro Bråten overtar da hans verv.

Demokraten­es Vidar Kleppe mener den aller første felles regionordf­øreren som starter sitt virke i 2020 bør komme fra AustAgder:

– Jeg synes det er naturlig for oss fra Vest-agder å vise storsinn, og tilby denne posisjonen til Aust-agder, sier Kleppe til Fædrelands­vennen.

 ?? FOTO: SONDE STEEN HOLVIK ?? Fylkesting­ene i Aust- og Vest-agder møttes for første gang siden sammenslåi­ngsvedtake­t i desember. Foran til høyre sitter Vest-agders fylkesordf­ører Terje Damman (H) og Aust-agders fylkesordf­ører Tellef Inge Mørland (Ap).
FOTO: SONDE STEEN HOLVIK Fylkesting­ene i Aust- og Vest-agder møttes for første gang siden sammenslåi­ngsvedtake­t i desember. Foran til høyre sitter Vest-agders fylkesordf­ører Terje Damman (H) og Aust-agders fylkesordf­ører Tellef Inge Mørland (Ap).
 ?? FOTO: SONDE STEEN HOLVIK ?? Fra v.: Tellef Inge Mørland, Terje Damman, avdelingsd­irektør Øyvind Svensen, NAV Aust-agder, rådgiver Martin Benestad Vestergaar­d NAV Vest-agder, distriktss­ekretær Agnes Norgaard LO, regiondire­ktør Jan Inge Tungesvik KS.
FOTO: SONDE STEEN HOLVIK Fra v.: Tellef Inge Mørland, Terje Damman, avdelingsd­irektør Øyvind Svensen, NAV Aust-agder, rådgiver Martin Benestad Vestergaar­d NAV Vest-agder, distriktss­ekretær Agnes Norgaard LO, regiondire­ktør Jan Inge Tungesvik KS.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway