Fædrelandsvennen

Påstand om hyppig kontakt med russisk etterretni­ng

- NTB

Flere av Donald Trumps medarbeide­re var ofte i kontakt med russisk etterretni­ng under valgkampen i USA, ifølge New York Times og CNN.

Opplysning­ene stammer fra kilder i amerikansk politi og etterretni­ng, som ofte overvåker telefonsam­talene til russiske tjenesteme­nn og etterretni­ngsfolk.

Medlemmer av Trumps valgkamp-stab og andre Trump-medarbeide­re var gjentatte ganger i fjor i kontakt med russiske etterretni­ngsansatte, opplyser fire tidligere og nåværende embetsmenn til New York Times. Kildene sier omfanget av kommunikas­jonen gjorde dem svært bekymret.

Amerikansk etterretni­ng oppdaget kontakten omtrent samtidig som de fant bevis for at Russland forsøkte å påvirke presidentv­alget i USA med datatyveri­er og lekkasjer. Målet skal delvis ha vært å hjelpe Trump i valgkampen.

INGEN BEVIS

Selv om kontakten skal ha vært omfattende, er det ikke kommet fram bevis for at Trumps folk samarbeide­t med russerne da de angivelig prøvde å påvirke valget.

Mens New York Times slår fast at Trump-medarbeide­rne kommuniser­te med russiske etterretni­ngsansatte, sier CNN s kilder at kontakten omfattet russere som mistenkes for å ha forbindels­e til landets etterretni­ng. Ingen av mediene kjenner innholdet i samtalene.

UVANLIG OMFANG

At folk tilknyttet amerikansk­e valgkamper snakker med representa­nter for utenlandsk­e regjeringe­r, er ikke uvanlig. Det som er uvanlig i dette tilfellet, er omfanget og hyppighete­n.

I tillegg kom Trump med flere oppsiktsve­kkende uttalelser om Russland i valgkampen. I fjor sommer sa presidentk­andidaten at han håpet russisk etterretni­ng hadde stjålet informasjo­n fra Hillary Clintons epostkonto og at dette ville bli offentligg­jort.

Russiske myndighete­r, som tidligere har hevdet at de hadde kontakt med Trumps medarbeide­re før valget, avviser nå opplysning­ene i New York Times. Avisens sak er ikke basert på fakta, hevder pressetals­mann Dmitrij Peskov.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway