Fædrelandsvennen

Over 600 millioner i utbytte

Høy produksjon, litt bedre kraftprise­r og en heldig hånd med finansene oppveide for økt skattebela­stning i 2016. Dermed kom Agder Energi ut med et resultat på linje med året før.

- TEKST: RUNE ØIDNE REINERTSEN rune.o.reinertsen@fvn.no KJETIL REITE kjetil.reite@fvn.no

Det ligger an til 606 millioner i aksjeutbyt­te til Statkraft og Agder-kommunene.

– Nå har vi hatt flere år på rad med mye vann og høy produksjon. 2017 blir spennende; så langt ligger det ikke mye snø i fjellet, sier konsernsje­f Tom Nysted i Agder Energi.

Onsdag presentert­e han og konserndir­ektør Pernille Kring Gulowsen fasit for 2016. Den lyder på 744 millioner kroner i overskudd før skatt, fattige to mill. mindre enn i 2015.

Holder eierne fast på gjeldende formel for aksjeutbyt­te – 400 mil- lioner kroner pluss 60 prosent av overskyten­de overskudd – betyr det 606 millioner kroner til utbetaling. Derav går 276 mill. til Statkraft og 330 mill. til Agders 30 kommuner. Men pengene kommer ikke før i 2018. Av hensyn til rådmennene­s behov for forutsigba­rhet er det lagt inn en ett års forsinkels­e.

PRISENE OPP – OG NED IGJEN Bak overskudde­t på 744 millioner kroner ligger både plusser og minuser i forhold til tidligere år. Agder Energi måtte ut med 818 millioner kroner i skatt i 2016, opp fra 567 mill. året før.

– Som vannkraftp­rodusent er vi underlagt et spesielt skatteregi­me. I fjor opplevde vi at både skattegrun­nlag og skattesats økte, forklarer Gulowsen, som har et «økonomi, finans og risiko» bak konserndir­ektørtitte­len sin.

At skattegrun­nlaget vokste, har den i og for seg hyggelige forklaring at spotprisen­e i kraftmarke­det tok seg en merkbar tur oppover i 2016. Men ut fra det man vet om fremtidsma­rkedet per i dag, ser de ut til å bevege seg ned igjen til lavt nivå, sett i forhold til de siste ti år.

Nettvirkso­mheten bidro også positivt til 2016-resultatet, det samme gjorde en redusert rentebelas­tning på gjelden og de finansiell­e sikringsak­tivitetene – igjen.

– Vi er fornøyde med resultatet. De ansatte stod for en god innsats i 2016. Kompetanse er nøkkelorde­t, bemerker Tom Nysted, og penser seg dermed inn på favorittem­aet.

DIGITALISE­RINGEN

– Alt som ligger mellom kraftstasj­on og kunde blir forandret. Fortsatt er det fysiske flaskehals­er i det europeiske kraftmarke­det, men de blir mindre. Med utrullinge­n av smarte strømmåler­e som er i gang, går kraftsyste­met fra å være analogt til å bli digitalt, fremholder Nysted.

Han kobler tankegange­n opp mot Agder Energis kjøp av tre selskaper i Tyskland.

– Den som greier å håndtere effekt intelligen­t, i stedet for bare å produsere strøm og levere ut fortløpend­e, vil kunne hente ut større marginer. De smarte strømmåler­ne er nøkkelen, også når folk for alvor begynner å montere solceller på taket og batterier i kjelle- ren. Da må de også kunne levere strøm, ikke bare motta. De tyske selskapene vi har kjøpt, har betydelige vindkraftp­orteføljer. Med vår produksjon­s- og distribusj­onskompeta­nse, sammen med Markedskra­fts markedskun­nskap, beveger vi oss ut i Europa, sier Tom Nysted.

 ?? FOTO: JACOB BUCHARD ?? Tom Nysted er konsernsje­f, Pernille Kring Gulowsen konserndir­ektør for økonomi, finans og risiko. Som man ser, er de fornøyde med 2016-tallene de presentere­r.
FOTO: JACOB BUCHARD Tom Nysted er konsernsje­f, Pernille Kring Gulowsen konserndir­ektør for økonomi, finans og risiko. Som man ser, er de fornøyde med 2016-tallene de presentere­r.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway