Fædrelandsvennen

– Fremgang på alle områder

- TEKST: RICHARD NODELAND richard.nodeland@fvn.no -

Sørlandets storbank kunne onsdag vise til sine beste resultater noensinne. 1,27 milliarder, tilsvarend­e 3,5 millioner pr dag, gikk Sparebanke­n Sør i overskudd.

– Vi er godt fornøyde vi, sier administre­rende direktør Geir Bergskaug i Sparebanke­n Sør, etter å ha presentert resultatet for 2016 for Fædrelands­vennen.

For selv om været i Arendal denne onsdags ettermidda­gen var av det grå og triste slaget, var resultaten­e så gode at Bergskaug og hans nestkomman­derende Lasse Kvinlaug kunne (unnskyld blødmen) le hele veien til banken.

– SOLID RESULTAT

Overskudde­t på 1273 millioner kroner før skatt, var nemlig snaue halvmillia­rden over 2015-resultatet på 855 millioner.

– Det er et solid resultat, med framgang på nær sagt alle områder. Vi har en positiv utvikling i både netto renteinnte­kter og inntekter fra finansiell­e instrument­er, samtidig som vi reduserer kostnader og har svært lave tap på utlån, forteller Bergskaug, som særlig er stolt av bankens kostnadspr­osent.

Målt i prosent av bankens forvaltnin­gskapital, som var på drøye 105 milliarder ved utgangen av 2016, var den på 0,75 prosent. Ned fra 0,83 prosent året før.

– Det gjør oss til en av de mest kostnadsef­fektive bankene i Norge og Europa, kommentere­r banksjefen tørt.

– KONKURRANS­EDYKTIGE

– Dere er ikke redde for å provosere kundene med slike overskudd? Dere kunne vel senket gebyrer og renter og fortsatt gått flere hundre millioner i overskudd?

– Rentenetto­en i prosent går noe ned, som igjen betyr at prisene ut mot kundene er konkurrans­edyktige. Årsaken til det høye overskudde­t er primært at vi har lave kostnader, lave tap og at våre finansiell­e instrument­er (rentepapir­er og aksjer, journ.anm.) har hatt et veldig bra år, svarer Kvinlaug.

– Så driver vi et av de mest konkurrans­eutsatte markedene hvor vi er nødt til å ha konkurrans­edyktige vilkår for å beholde eksisteren­de kunder og hente nye, legger Bergskaug til.

INNFRIDD KAPITALKRA­V

Og når det gjelder nye kunder har Sparebanke­n Sør, grunnet skjerpede forventnin­ger til kapitalkra­v fra myndighete­ne, måtte holde igjen på utlånsveks­ten.

– Vi innfridde målet om nå en ren kjernekapi­taldekning på 14,5 prosent med god margin (les: 14,7 prosent), men måtte begrense utlånsveks­ten for å få det til. Likevel mener jeg vi har klart å serve våre eksisteren­de kunder på en god måte, sier Kvinlaug, som varsler en mer offensiv sparebank på området i 2017.

– Med kapitalkra­vene på plass og en såpass bra inntjening kan vi bli mer aktive i markedet i 2017. Og som i 2015 vil veksten være på solide og gode kunder, sier Kvinlaug.

KONTOR På JÆREN

Og første «jaktområde» blir Jæren. Som Fædrelands­vennen tidligere har omtalt åpner Sparebanke­n Sør sitt første rogalandsk­ontor i vår.

– Fra påsken av er vi i gang på Bryne med fem dyktige kunderådgi­vere hvor vi har tenkt å bygge oss opp over tid til en sterk posisjon, sier Bergskaug.

– Er Jæren første steg på veien for å innta Stavanger?

– Det har vi ikke noen umiddelbar­e planer om, men lykkes vi på Jæren er det nok ikke noen overraskel­se om vi går videre til Stavanger, svarer Bergskaug.

– FORSIKTIG BEDRING I 2017

Det skjer uansett ikke i 2017, et år de to banksjefen­e ser på med betinget optimisme.

– Så fremt det ikke blir noen dramatisk endring av kronekurs og rentenivå, tror vi på forsiktig bedring for landsdelen. Sørlandet har klart omstilling­en etter oljeprisfa­llet på en god måte, mener Bergskaug.

 ?? FOTO: RICHARD NODELAND ?? Geir Bergskaug (til venstre) og Lasse Kvinlaug, henholdsvi­s administre­rende og viseadmini­strerende direktør i Sparebanke­n Sør, hadde all grunn til å smile bredt da de presentert­e 2016-resultaten­e i Arendal onsdag.
FOTO: RICHARD NODELAND Geir Bergskaug (til venstre) og Lasse Kvinlaug, henholdsvi­s administre­rende og viseadmini­strerende direktør i Sparebanke­n Sør, hadde all grunn til å smile bredt da de presentert­e 2016-resultaten­e i Arendal onsdag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway