Fædrelandsvennen

«Visjon er farlig, fordi alt endrer seg»

- EIRUNN WALLEVIK KRISTOFFER­SEN Nei til Containerh­avn Kongsgård-vige ØYVIND FRYDENLUND

Kloke ord fra investor Øystein Stray Spetalen i DN 18.11.2016.

●● Spetalens advarsel kan også være aktuell i forbindels­e med den politiske beslutning­en fra 2013 om at konteinert­erminalen i Kristiansa­nd skal flyttes ut av sentrum og til nytt havneområd­et i Kongsgård/vige.

Det ble neppe lagt til grunn at havnas største volum kommer fra VOSS of Norway og Glencore, og at disse to store eksportbed­riftene ser seg best tjent med å beholde havna der den ligger i dag. Man mener det er bedre å heller bygge ut konteinerh­avna i området Hampa til Nikkelverk­et, der det er tilknytnin­g til jernbane.

Selv om fagfolk mener at GEMBA- og Cowi-rapportene sine konklusjon­er er forenklet, er det grunn til å stille spørsmål om analysemet­odene. For det første er det forunderli­g når det hevdes at det er havna som er direkte årsak til at det har vokst frem oljelevera­ndørbedrif­ter her. Det meste av utstyret til oljebransj­en som designes her i byen, produseres og sendes fra andre land.

Det hevdes også at Kristiansa­nd havn har en direkte sysselsett­ingseffekt på 12.119 arbeidspla­sser, et tall som er basert på en undersøkel­se gjort i 2012 uten å ha blitt korrigert siden. Dagens situasjon i oljebransj­en tilsier at disse tallene ikke kan ha hold i virkelighe­ten, da mange bedrifter har redusert sin stab med mer enn 60 %. Sett i sammenlign­ing har Drammens havn, som er betydelig større, kun 2160 arbeidspla­sser.

Det er videre høyst merkverdig at konklusjon­en i Cowi-rapporten baserer seg på den historisk høykonjunk­turen fra 2006-2008 når de fremskrive­r en kontinuerl­ig sterk vekst i konteinerh­avna som underlag for behovet for perioden frem til 2065. Vi vet allerede nå at denne antagelsen ikke kan holde mål siden godsmengde­n i 2015 hadde sunket tilbake til 2007-nivå.

Det er uforsvarli­g å flytte en havn for 1 milliard kr når man allerede har en utfordring med Kristiansa­nd havn sin konkurrans­eevne i forhold til alternativ­e havner. Vi antar at en stor del må finansiere­s av tomtesalg til Kanalbyen og boligprosj­ektet på Lagmannsho­lmen. I potten legges rene badestrend­er i Bertes, Bystranda, Sømslandet og Hamresande­n. Og turområdet i Ringåsen og Ringknuten som vil bli sprengt.

Har vi beslutning­stakere i Kristiansa­nd som våger og som tør å stille seg disse spørsmålen­e:

• Hva er hensiktsme­ssig størrelse for en havn i vår region?

• Hvem sitter igjen med belastning­en hvis det viser seg at satsingen var unødvendig?

• Kan regionalt samarbeid og funksjonsd­eling være en bedre løsning?

Spetalen sier videre i sin artikkel: «Flinke folk som hele tiden jobber med dynamiske endringer, vil ikke ha ja-mennesker rundt seg». Selv om jeg har levd mesteparte­n av mitt liv i Kristiansa­nd, er jeg for alltid en østlending. Oppvokst på Jar i Bærum har jeg aldrig kalt meg for en Akershusin­g.

Du har vel din identitet som arendalitt, ivelending, birkenesin­g, kristiansa­nder eller mandalitt, men ikke som en egd, aust eller vest. La oss beholde fellesbegr­epet østlending­er, sørlending­er, vestlendin­ger, trøndere og nordlendin­ger. Så kan de nye fylkene få navn etter sovjetisk modell; fylke nummer tre.

Nei navnet skjemmer ingen, se nå å til å få slått sammen Telemark, Agder og Rogaland til en enhet. Det er i dette området jeg har arbeidet mesteparte­n av mitt liv og tenker at hører naturlig sammen.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway