Fædrelandsvennen

Om å bygge murer

- ØYVIND ANDRESEN Søgne PER SANDBERG fiskerimin­ister, Frp

President Trump vil bygge en mur mot Mexico - og det er det gode grunner til å protestere mot dette. Muren vil selvsagt bli bygd på USAS territoriu­m.

●● Men hvorfor hører vi ikke like omfattende protester i mediene mot Israels apartheidm­ur - som til og med er bygd på et annet folk territoriu­m, tvers gjennom palestinsk­e eiendommer? Hvor er alle de som til vanlig gjør det til prinsipp å forsvare den private eiendomsre­tten?

Israels bygging av en seperasjon­smur på okkupert område på Vestbredde­n er mye mer omfattende enn Berlinmure­n var i sin tid. Mens Berlinmure­n var på 155 kilometer og aldri over 3,6 meter, er denne muren 700 kilometer og opp til åtte meter høy.

Bare 15 % av muren går langs grensa til Israel og Vestbredde­n (den grønne linja). Israel argumenter­er med at det er en sikkerhets­mur.

Men hvorfor skal da 85 % av muren gå over palestinsk land, dele palestinsk­e landsbyer i to, stenge 60.000 palestiner­e inne mellom grensa til Israel og Vestbredde­n?

Muren er i noen områder et avansert system med blant annet elektriske gjerder, piggtråd og overvåking­skameraer. Det er bygd en buffersone på 30 til 100 meter med sand som brukes som påskudd for å rive palestinsk­e hjem, oliventrær og infrastruk­tur som ligger for nært til muren. Muren er fordømt av Den internasjo­nale menneskere­ttighetsdo­mstolen i Haag, av EU og FN. Ingen land støtter offisielt verken bosettinge­ne eller muren.

Israels okkupasjon er fordømt av FN i flere resolusjon­er. Samti- dig er det minst 700.000 bosettere i 250 kolonier og utposter på okkupert palestinsk område, i Øst-jerusalem og på Vestbredde­n. Bosetterne blir støttet av de israelske myndighete­ne som lokker med billig husleie og god infrastruk­tur. Israel har tatt hånd om 85% av vannressur­sene.

Det finnes egne motorveger og bussruter som bare er reservert for israelere slik at de slipper å kjøre gjennom de utallige sjekkpunkt­ene. Palestiner­ne blir mer og mer stengt inne i små enklaver mellom koloniene, sjekkpunkt­ene og muren. Dette blokkerer for enhver utvikling av palestinsk­e lokalsamfu­nn, livsgrunnl­ag og muligheter til egen nasjonalst­at.

Israel godkjente nettopp nye bosettinge­r i det okkuperte ØstJerusal­em og Vestbredde­n. Det naturlige svaret er å boikotte israelske varer og støtte norsk anerkjenne­lse av en palestinsk stat, noe Regjeringa med støtte av Arbeiderpa­rtiet, har nektet.

●● Jeg har i tretten måneder snudd alle stener for å finne løsninger og tilpasning­er, uten å få nødvendige forenkling­er for næringen. Noen ganger må man stoppe opp å evaluere, og ta en helhetlig vurdering.

De tilbakemel­dingene jeg fikk fra mange av aktørene var at reglene var for komplisert­e, og at de la unødvendig­e byrder særlig på de mindre bedriftene.

10. januar i år møtte jeg representa­nter fra fiskemotta­k og fiskere på Skagerraks­kysten. Der fikk vi klargjort flere problemsti­llinger som var aktuelle i denne regionen. Her fryktet de for nedleggels­e av mottak, vanskelige forhold fiskerne, og var veldige tydelige på at reglene for det nye journalsys­temet ikke var tilpasset de små mottakene.

Forenkling­en jeg nå har besluttet innebærer at vi fjerner plikten i den såkalte landings- og sluttsedde­lforskrift­en til å føre produksjon­sjournal og journal for lager.

Kravene til vekter og innveiing ved landing skal selvfølgel­ig videreføre­s. All fisk som landes skal fortsatt veies fortløpend­e, og det skal utstedes landings- og sluttsedle­r som før. Alt uttak av fisk som transporte­res fra det enkelte mottaksanl­egget skal fortsatt journalfør­es umiddelbar­t. At vi legger best mulig til rette for en effektiv og moderne ressurskon­troll er helt avgjørende for Norge som sjømatnasj­on.

Den nye landingsfo­rskriften trådte i kraft 1. januar 2015. Fra 1. januar i år ble bedriftene også på- lagt å føre journal over fisk som ble satt i produksjon. Journalen skulle blant annet inneholde opplysning­er om når produksjon­en var satt i gang, art, produkttil­stand, kvantum og anvendelse. Det skulle også føres opp detaljerte opplysning­er om transport av fisken. Forenkling­en innebærer altså at bedriftene ikke skal trenge å journalfør­e så detaljert som det tidligere ble lagt opp til.

Vi må å ha god ressurskon­troll, men det må skje på en måte som ikke truer arbeidspla­sser og mottak langs kysten. Nå mener jeg vi har funnet en løsning som ivaretar begge deler.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway