Fædrelandsvennen

Njåstads alternativ­e fakta

- THOR KREFTING NISSEN Oslo

I Fædrelands­vennen den 9/2 mener Helge Andre Njåstad (Frp ) at Ap mister troverdigh­et med sin vingling i kommuneref­ormen.

Iså fall har Sanner og regjeringe­n mistet absolutt all sin troverdigh­et med sin kvasiargum­entasjon for kommuneref­ormen og sammenslåi­ng til større kommuner. For å ta det fra begynnelse­n ville Sanner og Høyre bare ha spørreunde­rsøkelser der departemen­tet skulle utforme spørsmålen­e og tolke svarene. Et opplegg for å manipulere svarene dit man ønsket.

Da det ble avslørt ville regjeringe­n helst bare ha spørreunde­rsøkelser, men det ble ikke godtatt. Deretter skulle kommunesam­menslåing være frivillig. Det er ikke kommunene som har ivret for en kommuneref­orm, men først og fremst NHO service. Petter Furulund har sagt det helt klart: NHO ønsker færre og større kommuner for at det skal bli mer lønnsomt for NHO å tilby kommunene tjenester på kommersiel­l basis.da er det verdt å merke seg Sanners mandat til Vabo-utvalget for god kommunestr­uktur: «Som et generelt prinsipp skal det legges til grunn at alle kommuner skal løse sine lovpålagte oppgaver selv».

Vabo-utvalget ser ut til å ha fortolket dette slik at kommunen helst ikke skal kjøpe tjenester eller inngå samarbeid med andre kommuner om kommunale oppgaver. NHO så på interkommu­mmunalt samarbeide som et hinder for å tjene penger på tilby kommunene tjenester på kommersiel­l basis, og i likhet med regjeringe­n betraktet man derfor at interkommu­nalt samarbeid var av negativ verdi.

Man hevdet at større kommuner ville gi stordrifts­fordeler ,mens ordførerne hevdet at stordrifts­fordelene allerede var tatt ut ved interkommu­nalt samarbeid, men det ble avfeid da det ikke passet inn i regjeringe­ns argumentas­jon. Sanner hevder at større kommuner vil gi bedre tjenester og mer demo- krati noe som bare er påstander Sanner ikke har dekning. Erfaringen­e med kommunesam­menslåinge­r og større kommuner er at det gir færre politikere og mindre lokalt engasjemen­t noe som vil gi mindre demokrati og mer makt til byråkraten­e som vil spille mer på lag med de sentrale myndighete­r enn med lokalbefol­kningen.

Regjeringe­n hverken kan eller ønsker å forsøke bevise at deres påstander om de positive effektene av kommuneref­ormen holder vann for det klarer de ikke. Sanner opptrer som en diktator og regjeringe­n bruker udemokrati­ske midler når de mot innbyggern­es vilje vil tvinge kommuner sammen ved hele tiden å endre forutsetni­ngene for kommuneref­ormen. Med Venstres hjelp endret man inntektfor­delingen til kommunene slik at de store ble premiert fremfor de små. Re-kommune ble tvunget økonomisk til å slå seg sammen med Tønsberg mot innbyggern­es klare vilje som kommunesty­ret i Re hadde respektert, men ikke regjeringe­n. Re ville ha tapt 7 millioner årlig hvis de ikke hadde gitt etter for Sanner og Venstres diktatoris­ke metoder.

Kommuneref­ormen dreier seg overhodet ikke om hverken bedre tjenester, mer effektivit­et og mer demokrati, men i bunn og grunn om å tilfredsst­ille NHO og legge grunnlaget for den totalt udemokrati­ske Tisa-avtalen som regjeringe­n, Ap og Venstre vil implemente­re og som vil medføre til det markedslib­eralistisk­e diktatur .Et levende lokaldemok­rati er nemlig totalt uforenlig med TISA der de multinasjo­nale selskapene vil få styringen over samfunnsut­viklingen. Derfor må makten overføres fra folket og lokaldemok­ratiet til byråkratie­t som spiller mer på lag med de sentrale myndighete­r og de multinasjo­nale selskapene­s interesser.

Det er det kommuneref­ormen i bunn og grunn handler om. Njåstad bør ikke kritisere Støre for at han vil reversere kommunesam­menslåinge­r, men heller kritisere Støre for at Ap går inn for TISA som har som mål å fjerne demokratie­t. Det gjør Njåstad neppe.

❞ Sanner opptrer som en diktator og regjeringe­n bruker udemokrati­ske midler

 ?? ARKIVFOTO: NTB SCANPIX ?? Jan Tore Sanner hevder at større kommuner vil gi bedre tjenester og mer demokrati noe som bare er påstander Sanner ikke har dekning.
ARKIVFOTO: NTB SCANPIX Jan Tore Sanner hevder at større kommuner vil gi bedre tjenester og mer demokrati noe som bare er påstander Sanner ikke har dekning.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway