Fædrelandsvennen

Rensefiske­n lider forgjeves

-

Over 30 millioner rensefisk brukes årlig som «lusespiser­e» i oppdrettsn­æringen. Nå viser ferske undersøkel­ser at kun et fåtall faktisk spiser lus.

●● Flestepart­en av rensefiske­ne har dermed ingen funksjon, og den lille fisken lider og dør forgjeves i merdene.

Livet som rensefisk er fullt av harde påkjenning­er, og det er velkjent at en stor andel dør underveis. Derfor er det vanlig å etterfylle med flere rensefisk etterhvert, for å holde antallet oppe. Rensefiske­n lider også ved at de selv blir angrepet av skottelus, det kan sitte opptil 600 lus på en enkelt rensefisk. Lusen lager sår på fisken og kan i verste fall være dødelig.

Siden kun et fåtall faktisk spiser lus, sulter mange av rensefiske­ne. Mange millioner fisk lider dermed en trist skjebne uten at det gir noen verdi for fiskeoppdr­etterne. Det er ikke bare tragisk, men det er også langt utenfor rammene av lov om dyrevelfer­d, som krever «god velferd ut fra artstypisk­e og individuel­le behov» og at «Dyrs levemiljø skal fremme god helse» (§23).

Dyrevernal­liansen mener at rensefisk ikke bør brukes i det hele tatt, og at utfordring­ene med lakselus må løses på andre måter enn å sette en ny dyregruppe i kryssilden. I dag skyves problemene over på dyrene: rensefiske­n lider i oppdrettsn­æringens tjeneste og laksen lider på grunn av harde lusebehand­linger.

Måten fiskeoppdr­ett drives i dag er langt fra forsvarlig, og problemene har næringen selv skapt ved å stue dyrene sammen og presse dem til bristepunk­tet. Inntil det er funnet en god løsning på luseproble­mene må næringen selv ta ansvar og stanse veksten i oppdrettsn­æringen.

Dyrevernal­liansen foreslår å

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway