Fædrelandsvennen

Kvinnester­k filmvår

Våren byr på mange interessan­te filmer med og av kvinner, fra «Jackie» til Sofia Coppolas «The Beguiled».

-

Denne uka har «Jackie» premiere. Filmen handler om attentatet på John F. Kennedy sett gjennom hans kone Jackie Kennedys øyne. Ikke bare viser filmen en ressursste­rk og gjennomten­kt kvinne som satte sitt preg på Amerika, Det hvite hus og verden, men Natalie Portman får også vist sine kunster i denne krevende rollen. Noe hun ble nominert til både Golden Globe og Oscar for.

●● 3. mars er det premiere på thrilleren «Elle», som nylig vant Golden Globe både for beste utenlandsk­e film og for beste kvinnelige skuespille­r. Isabelle Huppert spiller en kvinne som blir voldtatt, men som sporer opp voldtektsm­annen og utsetter ham for et psykologis­k maktspill. Hun er nå Oscar-nominert for rollen.

●● 10. mars er det premiere på «Hidden Figures», om Katherine Johnson (Taraji P. Henson), Dorothy Vaughn (Octavia Spencer) og Mary Jackson (Janelle Monáe). De tre briljante kvinnene som jobbet i NASA, og som var hjernene bak oppskyting­en av romfartøye­t som fikk den første amerikaner­en i bane rundt jorda.

●● 17. mars er det premiere på «20th Century Women», med Annette Bening, Elle Fanning og Greta Gerwig. Filmen er en dramakomed­ie om en alenemor som bekymrer seg for om hun kan klare å oppdra sin sønn til å bli en flott mann. Bening ble nominert til Golden Globe for prestasjon­en, og filmen er Oscar-nominert for beste originalma­nus.

●● 12. mai har «Danserinne­n» premiere, om den legendaris­ke danseren Loïe Fuller, 16. juni er det klart for gale damer på rømmen i «Like Crazy», og 2017-versjonen av «Wonder Woman».

●● Og selv om Sofia Coppolas nyeste film «The Beguiled» ikke har fått offisiell norgesprem­iere ennå, er den verdt å nevne for det er en mulighet for at den får premiere under filmfestiv­alen i Cannes i mai. Coppola har laget to av mine favorittfi­lmer, «Lost in Translatio­n» og «The Virgin Suicides». Ubeskrivel­ige vakre, poetiske filmer, og et must for alle filmintere­sserte.

●● Hennes nye film baserer seg på Thomas Cullinans roman «A Painted Devil», om en skadet soldat som får opphold på en internatsk­ole for jenter. Han lurer kvinnene én etter én, men etter hvert vender de seg mot ham. Boka ble også filmatiser­t i 1971 med Clint Eastwood i hovedrolle­n. Denne gangen fortelles imidlertid historien fra kvinnenes perspektiv, og med Elle Fanning, Nicole Kidman og Kirsten Dunst på rollelista, må jo dette bli bra.

 ?? FOTO: 20TH CENTURY FOX ?? Janelle Monáe, Taraji P. Henson og Octavia Spencer i «Hidden Figures»
FOTO: 20TH CENTURY FOX Janelle Monáe, Taraji P. Henson og Octavia Spencer i «Hidden Figures»

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway