Fædrelandsvennen

Et fengslende portrett

- CATHRINE SORDAL

Drama «Jackie»

USA 2016 12 år

«Jackie» forteller historien om John F. Kennedys attentat fra Jackie Kennedys perspektiv. Attentatet på president John F. Kennedy fortsetter å engasjere folk den dag i dag, og flere filmer og serier er laget om både attentatet og om Kennedy-familien. For med unntak av Obama-familien, har Det hvite hus aldri huset et mer stilsikker­t og populært par. Jackie Kennedy ble raskt et stilikon som fremdeles designere og andre blir inspirert av, og prøver å kopiere.

Filmen får også fram hennes enorme styrke, og hvordan hun hele tiden var bevisst på sin rolle. Fra avgjørelse­n om å gå med den rosa drakten dekket i ektemannen­s blod foran kameraene for å vise grusomhete­ne av hva som hadde skjedd, til å regissere presidente­ns begravelse ned til minste detalj for å sikre hans ettermæle.

Filmen er delvis basert på Theodore H. Whites Life Magazine-intervju, som han gjorde med Jackie i Kennedy-familiens hus i Hyannis Port, Massachuse­tts. Enken ønsket å fortelle om den grusomme hendelsen, som fant sted 22. november 1963, på sin måte. Hun var kompromiss­løs og mye mer enn armpynt, og Natalie Portman får virkelig fram førstedame­ns mange lag. Ikke minst har hun klart å gjenskape hennes svært særegne måte å snakke på.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway