Fædrelandsvennen

Småbilsuks­essen fornyer seg

- TOR MJAALAND

Hver tredje småbil som ble solgt i Norge i 2016 var en Toyota Yaris. I mai kommer den i fornyet versjon.

Fortsatt er det Europa som får ansvar for å produsere Toyotas småbilsuks­ess når de første bilene snart ruller ut fra anleggene i Frankrike. I mai kommer den strekt oppgradert­e Yaris til Norge, bilen som nærmer seg 20 år på hjulene etter at første generasjon ble lansert i 1999. Nå er det klart for fjerde generasjon, og Toyota satser på ytterliger­e økning av markedsand­elen etter en oppgang fra 28,3 til 30,1 prosent i det såkalte B-segmentet i fjor.

Hybrid drivlinje er fortsatt svært sentral for Toyota og Yaris. Hybridene utgjør 40 prosent av det europeiske Yaris-salget. I Norge velges hybrid-alternativ­et i hele 95 prosent av tilfellene. Og kvinner utgjør rundt 70 prosent av Yaris-kundene.

NY FORAN OG BAK

Yaris har blitt produsert ved Toyota Motor Manufactur­ing France i Valencienn­es siden 2001. Produksjon­en passerte tre millioner enheter i 2016, med biler som leveres til Europa, Afrika, Nord-amerika og Midtøsten. For første gang vil endringene som er utviklet for Yaris i Europa også bli benyttet på søster-modellen Vitz som produseres i Japan. Endringene har vært mer omfattende enn en vanlig midtlivsop­pdatering skriver Toyota i en pressemeld­ing, med investerin­g på 90 millioner euro og mer enn 900 nye deler som skal forbedre bilens design, ytelser og sikkerhet.

SIKKERHET

Nye Yaris får ny front og bakende som ifølge Toyota skal gi bilen et mer harmonisk design. Innvendige endringer skal gi en mer moderne følelse, spesielt gjennom bruk av nye farger, materialer og instrument­er. Alle versjoner bortsatt fra innstegsmo­dellen får nå en multiinfor­masjonsskj­erm plassert i instrument­panelet

Sikkerhet står sentralt i fjerde generasjon Yaris som nå er utstyrt med Toyota Safety Sense aktive sikkerhets­systemer som standard, inkludert kollisjons­vern med autobrems, automatisk fjernlys, filskiftev­arsling og skiltgjenk­jenning. Det siste ikke på innstegsmo­dellen.

Hybridmode­llen skal få bedre støydempin­g, spesielt under akselerasj­on. Endringer er gjort gjennom nye motorfeste­r, frontaksle­r og underramme. Yaris vil lanseres i Norge i mai 2017. Priser er ikke klare ennå. ●● Inspirert av Norge skal Østerrike nå satse på elektriske biler. Ifølge Norsk Elbilforen­ings hjemmeside skal samferdsel­s- og miljømyndi­ghetene investere sammen med bilimportø­rene 72 millioner euro i elektrisk mobilitet. Det skal rekke til å støtte kjøp av 16.000 hel- eller delelektri­ske kjøretøy. Elbilene får egne registreri­ngsskilt, slik at kommunene i framtiden enkelt kan innføre nye lokale fordeler uten videre byråkrati. Fordelspak­ken omfatter støtte til kjøp, utbygging av ladeinfras­truktur og bruksforde­ler i bytrafikk: Støtten til kjøpere av en elbil som Volkswagen e-golf blir 4000 euro som i Tyskland. Samtidig har Østerrike valgt å begrense støtten til kjøpere av ladbare hybrider til 1500 euro mot 3000 i Tyskland.

 ?? FOTO: TOYOTA ?? Mer utstyr og forbedret sikkerhet, er ifølge Toyota stikkord for nye Yaris.
FOTO: TOYOTA Mer utstyr og forbedret sikkerhet, er ifølge Toyota stikkord for nye Yaris.
 ?? FOTO: TOYOTA ?? Slik ser nye Toyota Yaris ut. Den kommer til Norge i mai.
FOTO: TOYOTA Slik ser nye Toyota Yaris ut. Den kommer til Norge i mai.
 ??  ?? Kjøper du en e-golf i Østerrike, blir du subsidiert med ca 4000 euro.
Kjøper du en e-golf i Østerrike, blir du subsidiert med ca 4000 euro.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway