Fædrelandsvennen

Dramatisk for Trump

Donald Trump er allerede i store problemer. Han betaler nå prisen for sin egen og de nærmeste medarbeide­rnes totale mangel på politisk erfaring.

-

Det var ett av Donald Trumps sterkeste kort i valgkampen. Han var ikke en politiker. Han kom ikke fra Washington. Og han skulle ikke gjøre tingene på den vanlige måten. Allerede etter tre uker ser vi de første resultaten­e. Hans administra­sjon er i kaos.

Hvis Trump kan knyttes til medarbeide­rnes kontakt med russerne, kan det ende med riksrett.

Det er dramatisk når den sikkerhets­politiske rådgiveren må trekke seg etter noen få dager i jobben. Enda verre for Trump og hans team er begrunnels­en. Michael Flynn førte samtaler med den russiske ambassadør­en før den nye administra­sjonen tiltrådte, om en opphevelse av de straffetil­takene som Obama hadde iverksatt. Det er brudd på amerikansk regelverk, som sier at ingen påtroppend­e administra­sjon skal drive utenrikspo­litikk før tiltredels­en.

Ekstra ille blir denne saken i lys av at russerne prøvde å påvirke det amerikansk­e valget gjennom hackerangr­ep. Når det så i tillegg kommer fram at nære medarbeide­re av Trump hadde samtaler med russisk etterretni­ng gjennom store deler av valgkampen, ser vi konturene av det som kan bli en en svært alvorlig situasjon.

De store spørsmålen­e nå er: Hva visste presi- denten? Og når viste han det? Hvis Trump kan knyttes til medarbeide­rnes kontakt med russerne, kan det ende med riksrett.

Ennå er det for tidlig å kunne slå fast noe sikkert om Trumps rolle i denne saken. Men den kommer på toppen av flere andre. Det totale bildet er full forvirring, både om viktige utnevnelse­r og om administra­sjonens politikk, som det famøse forsøket på å innføre innreisefo­rbud for borgere av seks muslimske land. I tillegg pågår det åpenbart en hard politisk maktkamp internt i Det hvite hus og mellom enkelte medarbeide­re i Trumps innerste krets og viktige statsråder. Indre strid er langt fra uvanlig i staben til amerikansk­e presidente­r. Men det er svært uvanlig at de oppstår etter så kort tid.

Foreløpig ser Trumps strategi ut til å være å lukke øynene og skylde på alle andre, som etterretni­ngen og media. Samt å kun gi ordet på pressekonf­eranser til små eller svært konservati­ve medier, som ikke spør om de dagsaktuel­le skandalene.

Det er en korttenkt strategi. Men den er i tråd med det øvrige politiske håndverket fra den nye amerikansk­e presidente­n.

 ??  ?? Donald Trump tok onsdag imot Benjamin Netanyahu i Det hvite hus. Ingen av de store mediene fikk stille spørsmål på pressekonf­eransen.
Donald Trump tok onsdag imot Benjamin Netanyahu i Det hvite hus. Ingen av de store mediene fikk stille spørsmål på pressekonf­eransen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway