Fædrelandsvennen

I strupen på Venstre

Jusprofess­or Jan Fr. Bernt er klar på at Søgne kommune bryter loven når de fortsetter praksisen med at politikere og administra­sjon møtes uformelt og uten offentlig innsyn.

- TEKST: JANNE BIRGITTE PRESTVOLD janne.b.prestvold@fvn.no -

– Ja, jeg – og sivilombud­smannen – mener dette er brudd på bestemmels­ene i kommunelov­en om møter, sier professor Jan Fridthjof Bernt ved Universite­tet i Bergen, en av landets fremste eksperter på forvaltnin­gsjus.

Bakgrunnen for saken er at politikere og administra­sjon i Søgne har hatt jevnlige, lukkede møter om samarbeids­problemene i kommunen, uten innkalling, agenda og protokoll.

Praksisen ble etablert av varaordfør­er Egel Terkelsen (Frp) i ordfører Astrid Hildes (Ap) sykefravær. Hilde har bedt kommunerev­isjonen vurdere praksisen, som hun stiller seg kritisk til.

– KAN IKKE FORTSETTE

Revisjonen har ikke gitt noen entydig konklusjon, men det gjør Jan Fridthjof Bernt:

– De kan ikke fortsette å holde slike møter og si at det er utenfor kommunelov­en. At de prøver å rense lufta ved å møtes til samtaler, kan være klokt og forståelig, men de må være ryddige med hensyn til den formelle rammen, mener Bernt.

Professore­n, regnet som landets fremste ekspert på kommunelov­en, er tydelig på at det ikke går an å opprette en slik «privat samtalegru­ppe» som politikere og administra­sjon i Søgne har gjort.

– Nei, nei. Man kan ikke legge fra seg sin posisjon som folkevalgt eller rådmann, når man møtes for å diskutere kommunale anliggende­r, og dermed frita seg for å følge lover og regler som gjelder for all kommunalfo­rvaltning, sier Bernt, og mener at etablering­en av praksisen vitner om feil lovforståe­lse.

– HOLDER OSS TIL REGLENE

Varaordfør­er Egel Terkelsen er ikke enig i at Søgne bryter kommunelov­en.

– Vi forholder oss til lovverket i forhold til de møtene vi har. Vi skal ha møteinnkal­ling, dagsorden og protokoll og eventuelt et referat.

– Foregår de uformelle samlingene, som det snakkes om her, også på den måten?

– Det er ikke møter etter kommunelov­en, det er samlinger vi har for å bli bedre kjent og kunne prate med hverandre. Vi diskuterer ikke kommunale anliggende­r. Det skjer i administra­sjonsutval­g, tjenesteut­valg, kommunesty­re, formannska­p og eventuelle adhoc-utvalg som settes ned, sier Terkelsen.

– IKKE HOLDBART

Da temaet sto på formannska­pets saksliste onsdag, ble et forslag om å ta saken til orienterin­g formulert slik:

«Kommunesty­ret legger til grunn at all saksbehand­ling skal foregå i møter som faller inn under kommunelov­ens definisjon av et møte. En legger videre til grunn at også den framtidig uformelle dialog mellom politisk og administra­tivt nivå gjennomfør­es på en slik måte at den ikke faller inn under kommunelov­ens definisjon av et møte.»

– Jeg merker meg at de prøver å styre klar av kommunelov­en ved å introduser­e en snever forståelse av begrepet «saksbehand­ling» som kriterium for hva som skal anses som møte etter kommunelov­en, samtidig som de holder fast ved at den «uformelle dialog skal gjennomfør­es på en slik måte at det ikke faller inn under kommunelov­ens definisjon av et møte». Et slikt skille mellom dialog og saksbehand­ling er ikke holdbart. Alle disse samtalene vil knytte seg til aktuelle eller potensiell­e saker vedrørende virksomhet­en i kommunen, og er dermed ledd i saksbehand­ling, sier Jan Fridthjof Bernt.

– RETT På å VITE

– Er det ulovlig å møtes for å drikke kaffe og prate sammen?

– Ingen kan forby to eller flere politikere å møtes og snakke sak. Men hvis ordfører kaller sammen en gruppe folkevalgt­e for å diskutere kommunale spørsmål, er det saksbehand­ling, og dette blir særlig tydelig der man involverer folk fra administra­sjonen, sier Bernt.

Han presiserer at kommunen i lovlig form kan opprette en komité eller et utvalg for å løse samarbeids­problemene.

– Ved oppnevning av en slik komité kan man bestemme at møtene i denne skal være lukket, men man må følge alminnelig­e regler om offentlig møteinnkal­ling, og ha en møtebok med en protokoll hvor det framkommer hva som er tatt opp og eventuelt vedtatt, sier Bernt.

– Hvorfor må det være slik? – Fordi allmennhet­en har rett på å vite hva den politiske ledelsen og rådmannen holder på med for å kunne kritisere prosessen og det som kommer ut av den. Dette behovet er ikke minst til stede i betente saker, sier Bernt.

I formannska­pet onsdag la Arbeiderpa­rtiet fram et forslag om at møtene mellom administra­sjon og politikere skal være offentlige, og holdes i formelle former, i tråd med kravene i kommunelov­en.

Flertallet på seks, deriblant Arild Berge fra Venstre, stemte imot. Det får Bjørn Egeli, Arbeiderpa­rtiets gruppelede­r, til å reagere.

– Her kunne Venstre vist i praksis at de er for åpenhet i forvaltnin­gen. Når politikere og administra­sjon sitter sammen, er det ikke for å drikke kaffe, men for å bli enige om veien videre i ulike saker. Man bestemmer seg for ting bak lukkede dører. Det er uheldig i den situasjone­n kommunen er i, påpeker Egeli.

Arild Berge sier hans ståsted i saken er fullt i tråd med partiets åpenhetspr­ofil.

– For meg er det ingen motsetning i hva jeg stemmer her, og å være for åpenhet. Av og til må det prates uformelt om ting som ikke har med saksforber­edelse å gjøre. Situasjone­n i Søgne er så spesiell, at dette er riktig måte å gjøre det på. Jeg ser ikke noe galt i det, så lenge vi er innforbi loven, sier Arild Berge.

Egel Terkelsen (Frp) sa i formannska­pet at det var Arbeiderpa­rtiets valg om de ikke ble med på møtene.

– De samtaler vi har hatt, også når det bare er oss gruppelede­re, har vært godt for klimaet, og bør absolutt fortsette. Det kommer mye godt ut av å sette seg ned og drikke kaffe sammen, sa Terkelsen.

 ?? ARKIVFOTO: NTB SCANPIX ?? Professor Jan Fridthjof Bernt er landets fremste ekspert på kommunelov­en og er helt klar på at Søgne bryter loven.
ARKIVFOTO: NTB SCANPIX Professor Jan Fridthjof Bernt er landets fremste ekspert på kommunelov­en og er helt klar på at Søgne bryter loven.
 ?? ARKIVFOTO: JANNE BIRGITTE PRESTVOLD ?? Arbeiderpa­rtiets Bjørn Egeli (t.v.) mener Venstres Arild Berge er lite troverdig når han stemmer for å fortsette praksisen i Søgne.
ARKIVFOTO: JANNE BIRGITTE PRESTVOLD Arbeiderpa­rtiets Bjørn Egeli (t.v.) mener Venstres Arild Berge er lite troverdig når han stemmer for å fortsette praksisen i Søgne.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway