Fædrelandsvennen

Fem bofellessk­ap – 57 beboere – inge

Tidligere leder i Grim Vel, Leif Westgård, mener rusbolig-debatten i Vennesla er helt ute av kurs. Hverken i 2015 eller 2016 er det meldt om trusler eller sjikane mot naboer til rusboliger i Kristiansa­nd.

-

– Nei, vi har ingen slike avvik ved de fem bofellessk­apene med 57 beboere som sliter med rus, psykiatri eller begge deler, sier virksomhet­sleder for oppfølging i Kristiansa­nd kommune, Inger Ingrebrets­en, til Fædrelands­vennen.

Da er de kjente bofellessk­apene ved Topdalsvei­en, Rodeneset og i Vågsbygd med i statistikk­en. Til sammen har hun ansvar for 17 bofellessk­ap, men det er for en rekke ulike grupper.

Inger Ingebretse­n medgir at det kan skje ting som ikke meldes til kommunen, men hun mener det skal lite til før det skjer ting som registrere­s som avvik.

NOEN INNBRUDD

Enkelte innbrudd og innbruddsf­orsøk har det vært. Ingebretse­n sier et fåtall, uten at hun kan være mer konkret.

– Vi fører ikke statistikk, fordi politiet håndterer disse sakene. Men hadde noen av beboerne vært svært aktive, hadde vi fått beskjed, sier Ingebretse­n.

I forrige uke sa lensmann i Vennesla, John Tomas Homme, som også har vært ordenslede­r i politiet i Kristiansa­nd, til Fædrelands­vennen at det er en del intern uro ved rusbofelle­sskap, men ingen eller få saker hvor beboere sjikanerer, skremmer eller truer i nabolaget.

– MINDRE FARLIGE

En av landets fremste eksperter på dem som har Rop-diagnose (rus og psykiatri) er professor Lars Lien. Han leder nasjonalt kompetanse­senter og sier til Fædrelands­vennen:

– Statistikk­en viser at det er mindre vold og farlig adferd hos denne gruppen enn hos den vanlige innbygger. De er slett ikke farlige.

Torsdag blir det full runde i Vennesla kommunesty­re om de to bofellessk­apene på til sammen 16 beboere som planlegges på Lomtjønn. Da skal ordføreren både besvare spørsmål fra nabo Håvard Karlsen under åpen spørretid og en interpella­sjon fra Frp.

Tidligere leder av Grim Vel, Leif Westgård, sto sentralt da debatten rundt overgangsb­oliger raste i Kristiansa­nd.

– I Kristiansa­nd var det famøse folkemøter både på Gimlekolle­n og Flekkerøy med voldsom stigmatise­ring av rusmisbruk­ere. Mye skyldtes elendig informasjo­n fra kommunen. Det ser vi i Vennesla også. Folk frykter fordi de ikke vet, sier han.

BER FOLK ROE NED

Samtidig ber Westgård, som selv har tatt kontakt med Fædrelands­vennen, naboer og kritikere roe seg ned og slutte å spre ubegrunnet frykt.

– Vi ønsket boligene velkommen, men krevde at kommunen ga Grim investerin­ger og opprustnin­g. Jeg er skremt av retorikken i Vennesla. Naboene bruker store ressurser på å fremstille seg selv og barna i området som ofre, men det er rusmisbruk­erne som virkelig stigmatise­res og forhåndsdø­mmes. Vi som har erfaring med dette, kan berolige, sier Westgård, før han retter ei bredside mot politikern­e i Vennesla.

– De må ikke feige ut når motstanden kommer. Disse menneskene fortjener å bo. Da er ikke svaret nye utredninge­r, men å informere godt, skape trygghet og lage et godt prosjekt, sier han.

Samtidig må problemer erkjennes. Westgård sier de nærmeste naboene på Grim opplevde noen ubehagelig­heter med tyveri og bråk, og for den som opplever slikt er det ille nok.

– Men nå ligger bofellessk­apet på Grim vegg i vegg med naboer, og ikke for seg selv som planen er i Vennesla, sier han.

ORGANISASJ­ONER TATT MED

I Vennesla går mye av debatten på at brukerne ikke er tatt med på råd og at 16 på en plass er for mange.

– Jeg ser at rusmisbruk­ere i media har stått fram og fortalt om dårlig informasjo­n. Men disse tilhører ikke gruppen som skal bo på Lomtjønn. Både vi i Forenin-

 ?? ARKIVFOTO: TORSTEIN ØEN ?? Leif Westgård ledet Grim Vel da området fikk bofellessk­ap for rusmisbruk­ere. Han sier nabolaget i Vennesla ikke har noe spesielt å frykte.
ARKIVFOTO: TORSTEIN ØEN Leif Westgård ledet Grim Vel da området fikk bofellessk­ap for rusmisbruk­ere. Han sier nabolaget i Vennesla ikke har noe spesielt å frykte.
 ??  ?? Fædrelands­vennen 25. januar Fædrelands­vennen 3. februar Fædrelands­vennen 8. februar
Fædrelands­vennen 25. januar Fædrelands­vennen 3. februar Fædrelands­vennen 8. februar

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway