Fædrelandsvennen

Ingen jobbløfter til Agder

630 statlige arbeidspla­sser er vedtatt flyttet ut fra Oslo. Ytterliger­e 1200 arbeidspla­sser under er vurdering, men Sørlandet får ingen løfter.

- TEKST: TONE SANDBERG tone.sandberg@fvn.no -

Det ble klart på et pressemøte med kommunal- og moderniser­ingsminist­er Jan Tore Sanner (H) i Oslo torsdag ettermidda­g.

Flytteplan­en er forhandlet fram av Høyre, Frp og Venstre.

– Skuffende, sier Kristiansa­nds Høyre-ordfører Harald Furre som ikke får én eneste arbeidspla­ss til tross for at han hadde levert en lang ønskeliste til sin egen regjering.

Heller ikke andre Agder-kommuner er nevnt.

– Jeg tror planen er preget av tung Venstre-innflytels­e fra de områdene der Venstre har stortingsr­epresentan­ter som ønsker å markere seg, sier han.

Om lag 630 statlige arbeidspla­sser skal fordeles over hele landet. Noen er utflytting av allerede eksisteren­de arbeidspla­sser i Oslo, andre er rene nyetableri­nger. På listen over de 630 arbeidspla­ssene er Nye Veiers etablering med 60 arbeidspla­sser i Kristiansa­nd allerede inkludert.

– AGDER BLIR VURDERT

I tillegg skal ytterliger­e 1200 årsverk vurderes flyttet ut av hovedstade­n.

– Her vil både Nord-norge, Vestlandet, Stavanger, Agder, Trøndelag og Innlandet bli vurdert, opplyste Sanner.

Venstrepol­itikere på Agder gikk onsdag høyt ut og mente det lå nyetableri­nger på Sørlandet i planen, men dette viste seg ikke å være tilfelle:

– Vi fikk klare antydninge­r om hva vi kunne få gjennomsla­g for, og at vi kunne se an fredagen med glede. Så ser det ut til at det likevel ikke gikk i løpet av det siste døgnet, sier Jan Kløvstad (V) fra Arendal. Han legger ikke skjul på at han er skuffet.

– Må FORTSETTE KAMPEN

– Nå må vi fortsette kampen, og håpe å lykkes til slutt slik vi også gjorde med fengselspl­assene til Mandal og Froland, sier han.

– Vi må nå konkurrere om en del av de 1200 arbeidspla­ssene som skal vurderes, sier Agders stortingsk­andidat Petter N. Toldnæs til Fædrelands­vennen.

Blant de 12 statlige virksomhet­ene som vurderes flyttet, opplyser Toldnæs at det er fem som er aktuelle å konkurrere om for Agder:

Det tyngste er Landbruksf­orvaltning­en med 194 ansatte i Oslo og Arbeids- og velferdsdi­rektoratet med om lag like mange. I tillegg kommer Språkrådet med 34 ansatte, Miljøvennl­ig innkjøp med ti stillinger og sekretaria­tet for Bioteknolo­girådet med sju statlige stillinger.

– Nå må vi stå sammen og jobbe videre, men må også huske på hva vi allerede har fått, sier Toldnæs og sikter til omlag 400 arbeidspla­sser ved de nye fengslene i Mandal og Forland.

KOMPROMISS

Regjeringe­n vil fredag legge fram an stortingsm­elding med tittelen «Bærekrafti­ge byer og sterke distrikter» der planen for lokaliseri­ng av arbeidspla­sser utenfor Oslo er et vedlegg.

Flytteplan­en er resultatet av et kompromiss mellom Venstre og regjerings­partiene Høyre og Frp fra i fjor vår.

Venstre ga da sin støtte til regjeringe­ns omlegging av kommunenes inntektssy­stem, og fikk til gjengjeld løfte om å flytte statlige arbeidspla­sser ut av Oslo.

KRF støtter ikke det nye inntektssy­stemet, og er derfor ikke med på denne planen.

KOMMUNEREF­ORMEN

Forhandlin­gene om flytting av statlige arbeidspla­sser har foregått parallelt med forsøket på å bli enige om kommune- og regionrefo­rmen.

I disse forhandlin­gene er også KRF med, og de fire partiene sliter fortsatt med å komme fram til en løsning alle fire partiene er fornøyd med.

De er ventet at resultatet av disse forhandlin­gene legges fram i neste uke.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Kommunal og moderniser­ingsminist­er Jan Tore Sanner (H)
FOTO: NTB SCANPIX Kommunal og moderniser­ingsminist­er Jan Tore Sanner (H)
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway