Fædrelandsvennen

Mhwirt har snudd resultatut­viklingen

- TEKST: RUNE ØIDNE REINERTSEN rune.o.reinertsen@fvn.no -

Mhwirth får skryt for snuoperasj­onen fra Røkke junior i eierselska­pet Akastor. Men Mhwirths egen ledelse forventer ingen dans på roser i 2017 heller.

– Det er gjort en imponerend­e jobb med Mhwirth. Men vi må fortsette å overvåke kostnadsba­sen, sa Akastor ASAS toppsjef Kristian Røkke torsdag, da han og finansdire­ktør Leif Borge presentert­e det børsnotert­e konsernets 2016-resultat.

«Røkkes krambod» ble Akastor omtalt som i 2014, da en serie ikke åpenbart beslektede virksomhet­er ble skilt ut fra Aker Solutions og lagt inn i nyskapinge­n Akastor. Størst var Mhwirth, boreteknol­ogiselskap­et som opererer over hele verden og styres fra Dvergsnes i Kristiansa­nd.

KRYMPEÅR

Sent i 2014 startet som kjent nedturen i hele olje- og gassnæring­en. Den har Mhwirth fått føle så det monner. Mens selskapet hadde 1590 ansatte og innleide på Sørlandet ved utgangen av 2014, er det nå 600 ansatte i Kristiansa­nd og 45 i Lyngdal.

Fra 2015 til 2016 falt Mhwirths omsetning med 46 prosent til 3,5 milliarder kroner, ordrebehol­dningen med 74 prosent til snaue 1,5 milliarder kroner. Og bare i løpet av 2016 ble bemanninge­n i det globale delkonsern­et innen Akastor som Mhwirth utgjør, redusert med 40 prosent til 1738 mennesker. Derav befinner altså 645 seg på Sørlandet.

En produksjon­senhet for stigerørsl­edinger i Asia legges ned og virksomhet­en overføres til Brasil. I sum ga det 317 millioner kroner i omstruktur­erings- og nedskrivin­gskostnade­r i 2016-regnskapet.

LYSPUNKTER

Men det er lyspunkter. Kapitalen som Mhwirth binder opp i prosjekter, var lenge plagsomt stor. Nå er det langt bedre. Og 2016 ga 71 millioner kroner i positiv Ebitda, som er resultat før av- og nedskrivin­ger, finanspost­er og skatt.

– 2016 var et tøft år med et krevende marked. Det tatt i betraktnin­g, har det gått rimelig bra. Vi har snudd resultatut­viklingen og fått en enklere struktur, sier MHWirths administre­rende direktør Finn Amund Norbye til Fædrelands­vennen.

Akkompagne­rt av finansdire­ktør Ole Falk Hansen fortsetter han:

– 2017 ser vi på med spenning. Vi håper på en utflating, særlig i den forstand at de 49 boreriggen­e med Mhwirth-utstyr om bord som var i jobb per utgangen av 2016, ikke skal bli færre. Ettermarke­det er nemlig viktig for oss. (Totalt 84 rigger har MHWirth-utstyr, red.anm.) Ellers er vi hele tiden opptatt av å kunne dekke kundebehov med nye, gode tjenester. Markedet er ikke helt dødt, tross alt, men det vi jobber med er geografisk spredt og krever gjerne nisjeprege­de, ikkestanda­rdiserte løsninger, sier Norbye og Hansen.

Mhwirths Nito-hovedtilli­tsvalgte Asbjørn Michailoff Pettersen, uttaler i en epost: «Tallene for oss her i Mhwirth er jo egentlig greie og positive på mange måter. Bemanninge­n har stabiliser­t seg her i Norge, med en svak nedgang i forbindels­e med naturlige avganger og løsninger for eldre arbeidstag­ere.»

Oslo Børs reagerte lett negativt på Akastor-nyheten utover torsdag formiddag. Mens aksjekurse­n sluttet på 14,95 kroner onsdag ettermidda­g, falt den til 14,60 kroner før lunsj torsdag. Dermed ble verdien av hele Akastor redusert fra like over fire milliarder kroner til like under samme tall.

Da selskapet ble notert på Oslo Børs høsten 2014, ble det verdsatt til litt over sju milliarder kroner. Siden ble verdien mer enn halvert, før kursen har krabbet oppover igjen, blant annet som følge av flere vellykkede virksomhet­ssalg.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Akastor ASAS toppsjef Kristian Røkke fotografer­t i forbindels­e med fjorårets fremleggel­se av 4.kvartals resultat for 2015.
FOTO: NTB SCANPIX Akastor ASAS toppsjef Kristian Røkke fotografer­t i forbindels­e med fjorårets fremleggel­se av 4.kvartals resultat for 2015.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway