Fædrelandsvennen

Jeg går absolutt ikke i grøfta om det

-

fylket. Men det er virkelig masse mer å lære, sier 45-åringen.

POLITISK STEMPEL

Fædrelands­vennen tok denne uka turen til havgapet vest i Nordland for å treffe en av Sørlandets mest profilerte politikere, Dagrun Eriksen. Hun har riktignok ikke bodd i landsdelen på noen år, hun bor i Bærum med sin mann Dag.

Men gjennom sine verv i Kristiansa­nd bystyre og som vara og fast representa­nt på Stortinget for Vest-agder gjennom en årrekke fram til 2013, er hennes politiske hjemsted i Agder.

Og fortsatt er hun styreleder for Stiftelsen Arkivet. For å nevne noe.

VILLE IKKE TA OPP KAMPEN

La oss skru tiden tilbake til sist sommer. Dagrun Eriksen hadde slått fra seg alle tanker om noe mer tid på Stortinget. Hun hadde ikke tenkt å ta opp kampen mot Hans Fredrik Grøvan som listetopp for Vest-agder KRF i kommende periode.

Og riktignok ønsket Bærum KRF henne på topp for Akershus. Men hun hadde bestemt seg for å la storting være storting, i alle fall ikke før noen aktivt tok kontakt. Og ville ha henne på topp.

– Jeg sto i hagen på hytta i Spangereid da de ringte fra Nordland KRF. Og veldig overrasken­de ville nominasjon­skomiteen plassere meg øverst, forteller Eriksen.

Vi har parkert bobilen nede på havna i Andenes. Sammen med oss er fylkessekr­etær Hildur Auberg som er med Eriksen på denne tidligstar­ten på valgkampen. Med øvede hender fyrer Eriksen opp gassovnen og får i gang kaffekjele­n.

På bordet står «brune pinner» – småkaker hun har laget hjemme for å kunne servere gjester i bobilen.

MANGE OG STERKE KRF-ERE

Mens hun ser ut over fiskebåter og trålere forteller hun at hennes første reaksjon var at det må da finnes mange og vel så sterke Krf-politikere i Nordland som kunne tenke seg stortingsp­lass.

– Jeg kjenner jo fylkespart­iet godt, så det visste jeg jo, sier hun.

Auberg forsikrer at det er helt riktig. – Men da vi skulle lage lista, viste det seg at de aktuelle ikke er i en slik livssituas­jon at de kan ha et liv som stortingsr­epresen- tant nå. Samtidig kjenner vi Dagrun og hennes kapasitet. Så da var det lett å spørre om hun kunne tenke seg vervet, sier Auberg.

Så etter å ha tenkt seg om, fikk Eriksen lysten til å kjempe. Hun fikk riktignok en motkandida­t i Øystein Sivertsen Sørvig fra Bodø som kom som benkeforsl­ag under nominasjon­smøtet, men hun ble likevel valgt med klar margin.

INGEN DESPERASJO­N

Så var det dette med desperasjo­n. Flere politiske kommentato­rer har ment at det lukter nettopp det både fra hennes og fylkespart­iets side når hun, som sørlending, nå er kandidat for Nordland.

– Nei, nei. Jeg hadde jo tenkt å gi meg med stortingsp­olitikk. Så for meg blir dette kjempemors­omt om jeg vinner mandatet, men jeg går absolutt ikke i grøfta om det ikke lykkes. Til det kjenner jeg spillet for godt, sier Eriksen.

Og det sier også Auberg – de hadde ingen soleklar lokal mulighet, men har stor tro på at Eriksen med sin erfaring og kapasitet skal makte oppgaven.

Hun har null forhold til Nordland fra før

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway