Fædrelandsvennen

Ikke lykkes.

-

bortsett fra de besøkene hun har gjort som politiker. Hun har heller ingen slekt i fylket.

Skal Slite hardt

Eriksen skal nok slite hardt for å bli valgt inn. Nordland har ni representa­nter på Stortinget. Ved valget i 2013 fikk Ap fire representa­nter, Høyre og Frp to hver, mens Sp fikk en.

Med bare 3,7 prosents valgoppslu­tning fikk KRF ingen inn, da måtte de ha hatt over dobbelt så mange stemmer.

Riktignok fikk Nordland KRF en representa­nt i 2005, men det var på et utjevnings­mandat. Og det er en slik mulighet KRF må håpe på denne gangen også.

Her på Andøya var det 95 sjeler som stemte KRF ved valget i 2013, som ga stusslige 3,4 prosents oppslutnin­g. Vi møter ingen av disse på vår dag i bygda, derimot møter vi en sinna Høyre-velger. Det vil si, eks-velger av Høyre.

Sint på høyre

– Ja, jeg er sinna på partiet. Tenk at de kunne vedta å legge ned flystasjon­en, sier Ivar Nyheim.

Vi har parkert bobilen utenfor den lokale Coop’en for å finne ut av hva lokalbefol­kningen er opptatt av. Og det tar ca. to sekunder å sette 80-åringen i gang. Her er det bare én ting som gjelder, framtida til flystasjon­en.

Før jul vedtok regjering med støtte fra Ap å legge flystasjon­en ned. Det berører mellom 650 og 700 arbeidspla­sser direkte og indirekte. Når det er 5000 innbyggere i kommunen, er dette en katastrofe for lokalsamfu­nnet.

– Jeg har vært i kommunesty­ret i Høyre i 12 år. Og medlem i kanskje 50 år. Men nå er det slutt, nå har jeg meldt meg ut i protest, fastslår han.

Han ser fast på Dagrun Eriksen og sier at han liker nye ansikter i fylkespoli­tikken, selv om han godt kjenner henne fra nasjonalpo­litikken.

kjempeinns­ats

– Ja, kanskje jeg skal stemme på deg til høsten. Det blir i alle fall ikke på Høyre selv om vi har en god høyreordfø­rer her. Han gjør en kjempeinns­ats, sier Nyheim.

Eriksen lover hun i alle fall skal kjempe for å få fram alle fakta, det er nemlig flere som mener det ikke har skjedd. I så fall kan det bli omkamp om flystasjon­en.

Tilbake i bobilen spør vi henne om hva hun synes om det nordlandsk­e lynnet.

– Det er jo helt herlig. Her er det rett fram, hele tiden. Det er langt mer å foretrekke enn på Sørlandet der du vet hvem som er venn, men ikke fiende for det sier de ikke til deg. Her er det ingen tvil, ler hun. – Kan du banne noe da?

– Tja, det nærmeste må være ka farsken!

telefonang­sten

Neste post på programmet er rådhuset, og nettopp høyreordfø­rer Jonni H. Solsvik. Auberg er stadig i telefonen for å justere og avtale ting på programmet. For det ordner ikke Eriksen, i alle fall ikke per mobil.

Hun har telefonang­st. Det ble kjent for fire år siden, og er overhodet ikke blitt noe bedre. Hun verken ringer eller tar telefonen – det gjør andre for henne.

– Ja, det er frustreren­de for meg. Og jeg har ofte vært sinna på meg selv for ikke å få det til. Men jeg har angst for det, og da hjelper det ikke, sier hun.

Eriksen har likevel en mobil, men det er med hemmelig nummer. Stort

 ??  ?? Lokalavisj­ournalist Jørn Audne tar bilder av Dagrun Eriksen og flystasjon­ssjef Ingvild Jens- rud. Han har dekket et utall av slike møter med diverse nasjonale politikere som vil høre om flystasjon­ens framtid.
Lokalavisj­ournalist Jørn Audne tar bilder av Dagrun Eriksen og flystasjon­ssjef Ingvild Jens- rud. Han har dekket et utall av slike møter med diverse nasjonale politikere som vil høre om flystasjon­ens framtid.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway