Fædrelandsvennen

Ringen er sluttet for Åshild

- TEKST: ODD-INGE RØNNING ULEBERG odd.inge.uleberg@fvn.no

Hvorfor gidder du å gjennomgå så mye for å oppnå noe så usikkert som topplassen til Frp i AustAgder? – Usikkert, er det jo ikke. Jeg er helt overbevist om at jeg blir valgt. Frp har levert så til de grader også på Sørlandet. Men jeg innrømmer at jeg noen ganger i løpet av januar tenkte: «Er det verdt dette? «Skal jeg bare droppe hele greia?» Men så kommer ønsket om å bety noe for noen. Politikk handler om å gjennomfør­e. Da må man gjennom tøffe tak noen ganger. Jeg vil være med på å prege samfunnet.

Da du ble valgt første gang 10. desember sa du til Fædrelands­vennen: «Det har vært en lang høst med mye diskusjone­r rundt nominasjon­en». Hva sier du nå?

– He he. Vi hadde jo såvidt begynt da jeg sa det. Det har vært knalltøft. Den kvelden jeg sa dette til Fædrelands­vennen kom jeg hjem til mannen med budskap om at det nå var over og at vi skulle få mer tid sammen. Slik gikk det ikke, gitt. Men nå skal vi få mer tid sammen.

Valgkampen begynner snart?

– Hmm. Det er sant. Men den gleder jeg meg til. Jeg gleder meg veldig til å drive valgkamp sammen med Frp i hele Agder. For Frps visjoner er det flott at vi nå samles i Agder. Det vil gi en blåere utvikling for hele regionen.

Innrøm nå like godt at du lurte deler av partiet godt. Du hadde ikke blitt valgt hvis dine partifelle­r 10. desember hadde visst hva du kom til å si ja til ett Agder noen få dager etterpå?

– Jeg lurte ingen. Jeg har hele tiden vært klar på at det ikke handlet om at vi skulle ha nye regioner, men hvem vi skulle sammen med. Da vi ikke fikk til min drøm om storregion med Telemark og Rogaland, var det naturlig å støtte ett Agder. Jeg har lært at man aldri kan informere godt nok. Vi forsto rådsmøtet i partiet ulikt.

Hva tenkte du da Godskesen var klar til omkamp og Frp sentralt godkjente ny runde?

– Da var det noen tankerekke­r med «er det verdt det». Og jeg tenkte: Skal vi bruke så mye tid og ressurser på omkamp. I ettertid er det greit å ha fått bekreftet mandatet skikkelig. For nå kan jeg med enda større trygghet se framover. Denne regionen, denne landsdelen, har store utfordring­er, men også store muligheter. Vi må skape vekst, kraftig vekst. For mange er uten jobb. Frp må være med på å skape fremtiden.

Nå skal Godskesen ut av Stortinget. Det samme skal aldri hvilende Freddy de Ruiter. Agder blit ett i 2020. Er tiden med kraftige motkrefter i Arendal over?

– Det ligger enormt potensiale i samarbeid. Mellom Kristiansa­nd og Arendal er det lite konflikt. Vi står mye mer sammen enn vi er uenige. Sykehuset er en akilleshæl. Den dagen sykehusled­elsen innser at vi skal ha tre akuttsykeh­us på Sørlandet og slutter å kjøre omkamper om det da utløses enda mer energi og samhandlin­g.

Hva blir de viktigste sakene i valgkampen?

– Alt for å skape mer frihet for enkeltmenn­esket og vekst og utvikling på Sørlandet. Vi må utvikle en skole som løfter talentene til hver enkelt. Helse og omsorg blir også viktig. Vi kan ikke ha det sånn at ektepar som har vært gift i 67 år, ikke får bo sammen på sykehjem.

Nå glemte du å sikre fortsatt regjerings­makt?

– Ja, men det er så selvsagt. Det er fundamente­t for alt det andre. Agder kan bli avgjørende. Jeg bare minner om alt denne regjeringe­n har gjort for landsdelen. Arbeidet med fire-felts motorvei gjennom hele Agder er endelig i gang.

Hva tenker du om den nye store saken i Aust-agder, veilys eller ikke på nye E 18?

– Den saken kommentere­r ikke jeg som både jobber i Nye Veier og sitter i styret som ansattes representa­nt. Den saken får andre ta seg av.

Hva gjør du når du ikke driver med politikk?

– Familien er aller viktigst. Hobbyen er håndball. Jeg spiller 4. divisjonsh­åndball i Froland. Det har blitt litt lite trening de siste ukene, men nå er jeg på plass to ganger i uka igjen.

Men tilbake til konflikten om ett Agder. Har den saken vært en hemsko for Frp i alle årene hvor partiet i aust har kjempet mot?

– Nå er vi i alle fall der at vi kan frigjøre mye krefter både som parti og region. Og for Frp er det bare muligheter. Tenk på hvor mye lettere det blir å velge videregåen­de skoler når ikke grensa er der. Eller kjøpesente­rpolitikk, Aust-agder og Lillesand har tapt mye på at vi ikke har hatt den liberale politikken til Vest-agder.

– Ett Agder vil frigjøre enorm energi. Og kanskje kan vi bli enda større. Grensekomm­unene i Telemark og Rogaland er hjertelig velkomne.

Jeg prøver igjen: Du lurte partiet godt på det første nominasjon­smøtet da du tiet om ett Agder?

– Nei, gi deg nå på det der. Jeg gjorde ikke det. Alle visste at vi måtte tenke hvem vi skulle sammen med, ikke om. Regioneref­ormen var der jo, den. Vi forstod bare ting forskjelli­g.

Hva skal du finne på på Stortinget hvis du kommer inn?

– Frp får et mandat fra Aust-agder. Jeg ønsker meg arbeids- og sosialkomi­teen, fordi det er den komiteen som er viktig for å løfte levekårene på Agder. Men det er samferdsel jeg kan yrkesmessi­g. Jeg skal forresten pendle, i alle fall i begynnelse­n.

 ?? FOTO: TONE SANDBERG ?? Åshild-bruun Gundersen ble valgt til listetopp for Aust-agder Frp på det ekstraordi­nære nominasjon­smøtet sist helg.
FOTO: TONE SANDBERG Åshild-bruun Gundersen ble valgt til listetopp for Aust-agder Frp på det ekstraordi­nære nominasjon­smøtet sist helg.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway