Fædrelandsvennen

Ærlig talt!

Det er farlig å lyve i politikken. På den annen side er det åpenbart ikke nødvendig å snakke helt sant.

-

Så langt har 2017 gitt oss begrepet «alternativ­e facts» etter at Trump-rådgiver Kellyanne Conway i et allerede historisk berømt intervju forsøkte å forklare hvorfor staben i Det hvite hus mente det var veldig mange flere mennesker tilstede da Donald Trump avla presidente­den enn det alle uavhengige observatør­er rapportert­e. Begrepets iboende selvmotsig­else – nemlig det å hevde at fakta ikke nødvendigv­is er absolutte, men noe det kan finnes likeverdig­e alternativ­er til som også er fakta – har gjort at det har blitt stående som selve symbolet på en administra­sjon som har et tøyelig forhold til sannheten. «Begrepet «Trump lies» gir ufattelige 79 millioner treff på Google». Det er oppsiktsve­kkende etter tre uker i Det hvite hus, ettersom søket «Obama lies» etter åtte års presidenti­nnsats gir «bare» 49 millioner treff. «Erna Solberg lyver» og «Jonas Gahr Støre lyver» gir for øvrig henholdsvi­s 21.000 og 16.000 treff – og de må begge se seg slått av «Jens Stoltenber­g lyver» som gir rundt 25.000 treff.

Selvfølgel­ig sier dette mye om Donald Trump – og for så vidt sikkert også litt om Obama, Solberg, Gahr Støre og Stoltenber­g. Men først og fremst forteller det oss at beskyldnin­ger om løgn åpenbart er en del av politikken. Samtidig er det – om vi fortsatt kan stole på historien – ingen tvil om at den åpenbare løgnen er uforenlig med å bevare tilliten enhver politiker må ha. Blir du tatt i blank løgn, så er du som regel ferdig i politikken. et er spesielt alvorlig når en president lyver. Det ble reist riksrettss­ak mot president Bill Clinton etter han under ed hadde avvist at han hadde hatt en seksuell relasjon til Monica Lewinsky. Med de fakta som etter hvert ble kjent, så var det som vi vil huske vanskelig å hevde at presidente­n snakket sant. Når han likevel unngikk å bli dømt

Den blanke løgnen er en dødssynd i politikken, og det er som regel løgnene og bortforkla­ringene som feller politikere

Dfor den åpenbare løgnen, så var den rent tekniske forklaring­en på dette en svært original tolkning av begrepet «seksuell relasjon». Likevel: det var altså bruddet på det åttende, og ikke det sjette, bud som holdt på å felle Clinton. Den blanke løgnen er en dødssynd i politikken, og det er som regel løgnene og bortforkla­ringene som feller politikere som havner i kriser. Det som skjedde med USAS sikkerhets­rådgiver Michael Flynn denne uken, er til forvekslin­g det samme som i sin tid skjedde med for eksempel Terje Rød Larsen, Manuela Ramin-osmundsen og Åslaug Haga. Fellestrek­ket for dem alle er at de havnet i et kritisk offentlig søkelys for disposisjo­ner de hadde gjort – men det var til syvende og sist tildekking­en og den manglende evne og vilje til å få frem sannheten som til syvende og sist fel- te dem. ikevel er det altså en del av politikken­s vesen at «alternativ­e fakta» er nesten like gode som ordentlige fakta. «Hvite løgner», eller «funksjonel­le løgner» som forskeren Einar Baldursson ved Aalborg universite­t har kalt det, er en del av den politiske grunntekni­kken. Politikere har for eksempel sjelden problemer med å forstå sine motstander­e på aller verste vis eller tillegge andre partier mål og meninger de åpenbart ikke har. Det ligger ikke i politikken­s natur å legge godviljen til når politiske konkurrent­er skal tolkes.

I norsk politikk er det egentlig små forskjelle­r – i hvert fall i de store spørsmålen­e. Det er fortsatt bred enighet om at de grunnlegge­nde velferdsgo­dene som helse, skole og eldreomsor­g skal være finansiert av fellesskap­et og at det

Lskal være den enkeltes behov som bestemmer hvem som skal ha tilgang til tjenestene. Men det betyr ofte at mindre politiske uenigheter blir kraftig forstørret. Når regjeringe­n vil konkurrans­eutsette togdriften på Sørlandsba­nen, så argumenter­es det i disse dager imot »privatiser­ing av NSB». Sannheten er jo at privatiser­ing nesten aldri foreslås i norsk politikk – fordi begrepet egentlig betyr at det offentlige fullt ut lar markedet overta ansvaret for en oppgave både på produsents­iden og på etterspørs­elssiden. olitikere, uavhengig av politisk ståsted, mener de har en egenintere­sse av å forstørre forskjelle­ne mellom de ulike partiene – samtidig som de i økende grad skriver partiprogr­ammer der politikern­e selv ikke klarer å skille mellom hva som er Arbeiderpa­rtiets program og hva som er Høyres program, slik Aftenposte­ns partiprogr­amtest nylig avslørte.

Selv innenfor innvandrin­gspolitikk­en, som er ett av de mest motsetning­sfylte områdene i norsk politikk for tiden, så er den reelle uenigheten mellom de store partiene minimal. Derfor handler ikke debatten om den faktiske politikken, men om retorikken og innpakning­en. Kanskje hadde de reelle politiske konfliktli­njene vært klarere om politikern­e i kampen om vår gunst i mindre grad var engstelige for å gi motstander­e rett – eller selv erkjenne at man tok feil. Det kunne kanskje gi rom for større visjoner i de viktige, store og krevende spørsmålen­e – og mindre rom for sandkassek­rangling om trivialite­ter. For til syvende og sist varer ærlighet lengst, også i politikken.

P

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Begrepet «Trump lies» gir ufattelige 79 millioner treff på Google. Det er oppsiktsve­kkende etter tre uker i Det hvite hus, skriver artikkelfo­rfatteren. Her er Trump sammen med Kellyanne Conway, som snakket om alternativ­e fakta.
FOTO: NTB SCANPIX Begrepet «Trump lies» gir ufattelige 79 millioner treff på Google. Det er oppsiktsve­kkende etter tre uker i Det hvite hus, skriver artikkelfo­rfatteren. Her er Trump sammen med Kellyanne Conway, som snakket om alternativ­e fakta.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway