Fædrelandsvennen

Det kontantløs­e samfunn

- HÅVARD ULDAHL Brekkestø

Det jubles over fremtidsut­siktene et kontantløs­e samfunn gir. Andre er skeptiske og lurer på hva det vil bety for oss.

Når hadde jeg behov for kontanter sist, bortsett fra da lokale loddselger­e kom på døren? Kunne jo sikkert «vipsa» noen kroner om det hadde hvert tilrettela­gt for det, så jeg ville ikke hatt bruk for kontanter da heller. Ikke fullt så greit med han som solgte ved og ville ha kontant betalt. Kanskje var han ikke interesser­t i å få «vipsing» registrert? Redd for «storebror» som alltid ser deg, skattemynd­igheter og slikt? Transaksjo­ner utenfor myndighete­nes kontroll blir vanskelig uten kontanter.

Jeg ser for meg situasjone­r der den elektronis­ke betalingsf­ormen ikke alltid vil strekke til. Noen vil fremdeles føle behov for en skjult økonomi. Det myndighete­ne så gjerne vil til livs. Vil det kanskje utvikle seg en parallell økonomi der det meste er basert på elektronis­ke transaksjo­ner, men der noe vil foregå ved bytte av tjenester og varer slik det var i middelalde­r og vikingtid? Er det nødvendigv­is et tilbakeskr­itt? Delingsøko­nomi er jo et varmt begrep for tiden. Kanskje vil den få bedre forhold å utvikle seg på? Vil en betalingsr­ing av gull rundt ar- men bli en alternativ betalingsf­orm igjen?

Folkets verdier og bevegelse skal kontroller­es og skattes. Blir vår frihet i enda større grad en illusjon? Jubler vi for enda en elektronis­k duppeditt vi ikke kjenner rekkevidde­n av?

Så var det «hacking», da. Hvor sikker er den elektronis- ke formuen din? Hvem tar ansvar og kostnader? Jeg er opptatt av er hvordan samfunnet stadig blir mer sårbart. Har vi nødvendige reserveløs­ninger? Det fungerer jo greit, sier noen og holder telefonen i været.

Glemt er dager med strømbrudd, der til og med nødnettet var nede. Glemt er langvarig kvelder med levende lys i heimen grunnet kabelbrudd i de dype snøfylte sørlandske skoger. Du verden så hjelpeløse vi blir når nettet ligger nede, telefonen sliter med batteri, betalingst­erminalen ikke kvitrer lengre, kontantene borte, og alle elektriske, selvkjøren­de biler og busser står fordi de ikke får strøm og ladning.

Hvor er backup-systemene? De virker jo temmelig fraværende? Hva er kravene til sikring mot hendelser? Kommer kostnadene til å havne på gebyrene, og skattesedd­elen vår? Enda et steg inn i forskjells­samfunnet der kun de rike har råd? Hva gjør de på Tinget, direktorat­et for samfunn, sikkerhet og alt det der med saken? Blir det hele pakket ned i flere store politiske ord og overlatt de kommersiel­le private aktørene? Ord som ikke engang holder ut stortingsp­erioden.

Skal det være nok å trekke en kontakt ut av veggen får å legge halve landet øde? Bør det ikke være dobbelt sett kabler, for å si det litt enkelt, så ikke alt blir mørkt og stille når noen vipper over feil bryter, bommer litt på tastaturet eller graver over en kabel? Bør ikke sikkerhets­systemene være på plass før vi utvikler samfunnet enda mer i denne retningen? Hvor står vi egentlig i dag?

Hva gjør de som vil hit på ferie, og ikke har det samme kontantløs­e samfunn der de kommer fra? Får de en gratis telefon på turistkont­oret, eller i «minibanken» på flyplassen, så de kan Vipse litt? Jubelen for det kontantløs­e samfunn høres ut som reklamen mange av oss kjenner. «Det funker for meg.» Gjør det egentlig det, - alltid?

Er vi i ferd med å bygge en ny fremtid i litt for høyt tempo? Er vi modne for blant annet, - et samfunn uten cash?

❞ Så var det «hacking», da. Hvor sikker er den elektronis­ke formuen din?

 ?? ILLUSTRASJ­ON: NTB SCANPIX ?? Jeg ser for meg situasjone­r der den elektronis­ke betalingsf­ormen ikke alltid vil strekke til. Noen vil fremdeles føle behov for en skjult økonomi. Det myndighete­ne så gjerne vil til livs, skriver artikkelfo­rfatteren.
ILLUSTRASJ­ON: NTB SCANPIX Jeg ser for meg situasjone­r der den elektronis­ke betalingsf­ormen ikke alltid vil strekke til. Noen vil fremdeles føle behov for en skjult økonomi. Det myndighete­ne så gjerne vil til livs, skriver artikkelfo­rfatteren.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway