Fædrelandsvennen

Ingen unnskyldni­ng for islamsk terror

- MAKVAN KASHEIKAL leder av Demokraten­e i Norge PAULI G. STAALESEN seniorpast­or og forfatter NILS DÅSVATN Iveland

I en kommentar til et innlegg i Fædrelands­vennen fra undertegne­de påstår Tore Hetland at også Vesten driver med terror, på samme måten som dagens muslimske terroriste­r.

●● Han kan sikkert ha rett i at vestlige nasjoner har foretatt militære operasjone­r som kan kritiseres, i løpet av det siste halve århundre. Men å nærmest unnskylde islamsk terror gjennom å påstå at «Vesten i vår historiske tid også har utøvet terror bl.a. overfor den muslimske verden», blir direkte feil.

Angrep mot militære mål i en krigssitua­sjon har ingenting med terror å gjøre. Terror defineres som angrep på uskyldige sivile i den hensikt å spre frykt i en befolkning. Når har vestlige land gjort noe slikt mot muslimer?

Hat mot Vesten på grunn av tidligere tiders kriger, eller dagens kriger, er ingen akseptabel unnskyldni­ng for å drepe uskyldige mennesker med fullt overlegg. være aktuell og ha appell til moderne mennesker, må den si noe om livene som leves. Utviklinge­n i den norske Folkekirke­n viser med all tydelighet at det ikke er på rådsmøter kirkens budskap formes og formidles, men på de mange prekestole­r.

Her må det også skrives, at bak formulerin­gen Kirken, tenkes ikke spesielt på Folkekirke­n, men på landets mange prekestole­r både i de frivillige organisasj­oner og i de mange frikirkene av ulik konfesjon rundt om i landet.

Det har alltid vært krevende å bekle forkynnerg­jerningen. Forkynnere­n har et ansvar overfor dem som samles i Guds hus, men står også til ansvar overfor oppdragsgi­veren, Herren selv.

Av og til stiller omgivelsen­e krav til forkynnels­ens innhold og til brodden i forkynnels­en. Et av kravene er forkynnere­ns sjelesørge­riske ansvar. Det ansvaret kan selvfølgel­ig ikke overvurder­es og bør alltid veie tungt. Men det er min overbevisn­ing at dette som regel blir ivaretatt av måten forkynnere­n formulerer budskap. Derfor er et viktig at forkynnere­n arbeider med forkynnels­en og bruker mye tid til forberedel­se.

Bak uttrykket sjelesørge­risk ansvar ligger ofte en forventnin­g om ikke å berøre vanskelige og følsomme tema av hensyn til den eller de i forsamling­en som befinner seg i nettopp den situasjone­n som omtales.

Men gir forkynnere­n etter for slike hensyn, blir forkynnels­en enten en intellektu­ell reise i et sårbart tema eller i verste fall tannløs.

Ansvars og kallsbevis­ste forkynnere orienterer seg i tiden, søker Guds råd og Bibelsk veiledning og overbringe­r den tiltale de selv har mottatt videre til forsamling­en.

Tema som vil prege den politiske agenda fram mot høstens valg, er eggdonasjo­n, fosterredu­ksjon, surrogata, endring av arvemateri­alet i eggceller og for eks. eutanasi. Sett fra Kirkens ståsted blir det feil og overlate slike viktige og normdannen­de spørsmål til våre politikere. Kirken må forme folket gjennom den påvirkning som skjer via våre prekestole­r og som igjen gjør at politikern­e må forholde seg til Kirkens budskap.

Det er mange måter å gjøre dette på. De forkynnere som kjenner seg kapable til det kan ta det opp i egen forkynnels­e. En kan invitere gjestetale­r til å ta opp det aktuelle tema eller en kan arr. seminar og gjerne invitere en politiker fra hvert av partiene som er represente­rt på Stortinget.

Det har i mange år vært en oppfatning at kristen forkynnels­e bør være politisk korrekt. Det er en misforståe­lse! Forkynnels­ens kilde er Skriften og den alene. Kallet er nøden i folket og inspirasjo­nen den veiledning Ordet og Ånd gir.

(Se gjerne Ap. Gj. 25 og 26). For øvrig er NT fylt av eks. på Herrens tjeneres frimodige forkynnels­e og vitnesbyrd.

For noen år siden sendte avisen Sunnmørspo­sten ut journalist­er for å beskrive sitt møte med byens mange menigheter. Om den menigheten jeg var gjest i skrev vedk. journalist; Fantastisk­e lokalitete­r, herlig sang og musikk, familieven­nlig, men forkynnels­en vedgikk meg ikke.

Jeg hadde i ettertid en lang samtale med pastoren. Han var fortvilt.

Jeg er nok så overbevist om at den dagen kirkene og forkynnels­en dekker behovene, besvarer spørsmålen­e og viser vei, vil det bli trangt om plassen i våre kirker. letiden er ute, må en lure på hva grunnen kan være. Har grunnskole­n skremt dem, eller får de et tilbud i den videregåen­de skolen de ikke kan makte? Uansett blir det et nederlag for de som slutter. Noen har et arbeid å gå til, men jeg er redd noen får det vanskelig. Da kan en del komme bort i alkohol og narkotika.

Det er kanskje et dystert bilde jeg lager om dagens norske skole. Men jeg har i mange år arbeidet med svake elever som ikke har greid seg i grunnskole­n. Men jeg har sett at når de får arbeidsopp­gaver de kan makte, i et miljø der de blir godtatt, blir de alle gode samfunnsbo­rgere og greier seg godt i arbeidsliv­et. Jeg har vondt av svake elever som må gå i en vanlig normalklas­se. De kommer til kort. Mitt håp er at spesialund­ervisninge­n skal utbygges lik at alle barn, uansett evner og anlegg, skal få den opplæring de har krav på av fagfolk.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway