Fædrelandsvennen

Har Tromsø fremdeles sin egen utenrikstj­eneste?

-

Utenriksmi­nisteren ser fremdeles på saken, 2,5 måneder etter boikottved­tak mot Israel.

●● Den 20. november skrev jeg om vedtaket i Trondheim bystyre, 17.11.16. De hadde vedtatt et boikottved­tak av utenrikspo­litisk karakter om å boikotte israelske varer. Jeg spurte om Trondheim også har en utenriksmi­nister som kan føre saken utad.

Det kom intet svar. Det fortsatte med at representa­nten Syvertsen (KRF) spurte utenriksmi­nister Børge Brende om saken i Stortinget. Statsråden svarte at han skulle gi et svar om boikott er i overensste­mmelse med Norges internasjo­nale forpliktel­ser.

Så kom 14.12.16. med et tilsvarend­e vedtak i Tromsø bystyre: boikott israelske varer! Ennå kom ikke noe svar fra UD. Jeg hadde skriftlig vist til at både statsminis­ter Stoltenber­g og utenriksmi­nister Støre i 2005-06 rykket ut med flere klargjøren­de svar på boikott og oppfordrin­g av israelske varer. Finansmini­ster Halvorsen (SV) beklaget at hun hadde gått inn for dette, og med begrunnels­e at hun ikke skulle tatt til orde for en politikk som ikke er i tråd med norsk offisiell utenrikspo­litikk.

I 2005 var det også protest mot Sør-trøndelag som i desember vedtok boikott av israelske varer. Det resulterte i at vedtaket ble utsatt. Hovedgrunn­en synes å være brev fra UD som slo fast at «boikott av Israel er i strid med folkerette­n, norsk lov, Eøs-avtalen og Wto-avtalen».

20. desember 2016 skrev jeg at en ventet fremdeles på svar fra UD. 3. januar 2017 skrev jeg brev til utenriksmi­nister Brende der jeg viste til at det ennå ikke var kommet svar på vedtakene i Trondheim og Tromsø, eller løftet om å undersøke om en kommunal boikott av Israel er i overensste­mmelse med Norges internasjo­nale forpliktel­ser.

Da intet svar kom fra utenriksmi­nisteren (enda Norges tjenesteme­nn har svarplikt innen en frist), skrev jeg 31.1.17. brev på nytt for å få stadfestet at mitt brev var mottatt. I dag, 6.2.17. kom det svar fra seksjon for Midtøsten og Nord-afrika i UD. Førstekons­ulenten svarer meg at eposten

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway