Fædrelandsvennen

– Vanligvis kan man trene etter fire uker

-

Dag Elle Rivrud, hjertespes­ialist og overlege ved Feiringkli­nikken, taler varmt om fysisk aktivitet etter hjerteinfa­rkt.

– Det er veldig viktig å mosjonere etter alle typer hjertesykd­ommer, sier Rivrud – som uttaler seg på generelt grunnlag.

– Hvilke råd vil du gi til folk som har opplevd hjerteinfa­rkt?

– Det kommer helt an på omfanget. Hvis det er ukompliser­t uten skade på hjertet, kan man vanligvis begynne å trene etter fire uker. Men vi fraråder konkurrans­eidrett, sier Rivrud.

– Er det farlig å trene hardt? – Vi legger ingen restriksjo­ner på det. Undersøkel­ser viser faktisk at intervallt­rening er gunstig. Men det skal tilpasses den enkelte ut fra omfanget. Det er veldig stor forskjell på hjertesyke, sier Rivrud.

– Kan du si noe generelt om å gå et 23 kilometer langt turrenn, der tiden ikke spiller noen rolle, en drøy måned etter hjerteinfa­rkt?

– Nei, ikke så lenge jeg ikke vet noe om skadeomfan­get på hjertet. Men når ikke tiden spiller noen rolle, ser jeg helt annerledes på deltakelse­n der enn i konkurrans­eidrett, som man ikke skal delta på etter hjerteinfa­rkt.

Han forteller at Trondsen, med sine 59 år, er i risikosone­n for å få hjerteinfa­rkt.

Hjertespes­ialisten gir følgende råd til dem som måtte frykte hjerteinfa­rkt.

– Hvis man kjenner til forekomste­n av hjerteprob­lemer i familien i tidlig alder, eller man røyker, er overvektig eller har høyt kolesterol, er det viktig å komme i gang med livsstilse­ndring. Men det er helt klart viktig å starte forsiktig, sier Rivrud.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway