Fædrelandsvennen

Fornuftig oljefondin­nstramming

Å stramme inn på handlingsr­egelen til maks tre prosent av oljefondet­s avkastning, er fornuftig. Men vi mener ikke det samme om økningen til 70 prosent aksjeandel.

-

Statens pensjonsfo­nd utland er den formelt korrekte betegnelse­n. Men helt siden etablering­en i 1990 har konstruksj­onen vært allment kjent som «oljefondet». I årenes løp har det vokst til en formidabel pengebinge, i skrivende stund over 7,5 billioner kroner. Det tilsvarer mer enn 1,5 millioner kroner per nordmann.

Nå er jo fireprosen­ten aldri nådd, men målt i kronebeløp har den blå-blå regjeringe­n allikevel forsynt seg godt.

I 2001 etablerte den daværende Stoltenber­gregjering­en den etter hvert så velkjente handlingsr­egelen. Intensjone­n var at oljefondet­s grunnkapit­al skulle få evig liv. Følgelig kunne kun den årlige avkastning­en hentes ut, og den gang ble forventnin­gen til gjennomsni­ttlig avkastning over tid satt til fire prosent.

Så har altså fondet vokst, samtidig som renteog finansavka­stningsniv­ået i verden har sunket til historisk lavmål. Det er allerede atskillige år siden sentralban­ksjef Øystein Olsen og andre, ledende økonomer påpekte at å hente ut fire prosent av oljefondet, ville innebære å tappe det for kapital.

Nå er jo fire-prosenten aldri nådd, men målt i kronebeløp har den blå-blå regjeringe­n allikevel forsynt seg godt. Derfor var det fornuftig, og nærmest overmodent, at statsminis­ter Erna

 ??  ?? At statsminis­ter Erna Solberg og finansmini­ster Siv Jensen strammer inn på den berømte handlingsr­egelen, er på sin plass. Og overmodent.
At statsminis­ter Erna Solberg og finansmini­ster Siv Jensen strammer inn på den berømte handlingsr­egelen, er på sin plass. Og overmodent.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway