Fædrelandsvennen

Prester er sinte og såret

Prester som vil vie homofile er uønsket i Filadelfia­s prekestol. De andre er velkomne. Dette liker Den norske kirkes prester dårlig. Veldig dårlig.

- TEKST: BJØRN MARKUSSEN bjorn.markussen@fvn.no

Torsdag var Den norske kirkes Kristiansa­nds-prester samlet. Det er ikke uvanlig. Det uvanlige var at de nettopp hadde lest i Fædrelands­vennen at Filadelfia ikke vil ha «preken- og gudstjenes­tefellessk­ap» med de av dem som er åpne for å vie homofile. Og det virket ikke beroligend­e at pinsevenne­ne fortsatt gjerne vil samarbeide med dem som står for det tradisjone­lle ekteskapss­ynet.

– Dette handler ikke kun om pinsevenne­ne. For også i andre sammenheng­er har vi i det siste opplevd at noen av oss ønskes velkommen til samarbeid, mens andre er uønsket. Vi liker dårlig å bli spilt ut mot hverandre som et A- og et B-lag, sier domprost Bjarne Sveinall, sjefen for prestene i byen.

– Vi har ulike syn i vigselsake­n, men ingen av oss brenner mer enn de andre for å formidle evangeliet om Jesus Kristus.

KALLES VRANGLÆRER­E

Etter møtet torsdag satte domprosten seg ned og skrev brev til ledere i ulike kirkesamfu­nn i Kristiansa­nd. Brevet er gjengitt i Fædrelands­vennen i dag.

– Dette er først og fremst et uttrykk for vårt ønske om samarbeid og fellesskap, sier han.

Sveinall skriver at homofilisa­ken «har bragt inn en ny dimensjon av mistenksom­het og avstand mellom oss i de ulike kirkene». Han legger til:

«Vi som åpner for dette nye, omtales av noen som vranglærer­e. Det er sterkt å høre, og det setter i gang ulike følelser i oss, alt fra sårhet til sinne.»

ÉN FOR ALLE – ALLE FOR ÉN

– Hva vil dere svare hvis enkelte av dere blir invitert til samarbeid der de andre er uønsket?

– Mitt brev er et uttrykk for at prestene i byen kun ønsker å delta i tverrkirke­lig samarbeid der ingen av oss blir avvist som en følge av vårt ekteskapss­yn, sier Sveinall.

Dette bekreftes av soknepres- ten i Randesund, Eivind Martinsen. Han er selv blant dem som ikke vil vie homofile.

– Men det blir helt feil å delta i sammenheng­er der mine kolleger er uønsket, sier Martinsen.

OPPLEVD AVVISNING FØR

Domprost Sveinall trekker linjer et par tiår tilbake: «Den gangen var det kvinnespør­smål som førte til avvisning.» Han vet også at medlemmer i Den norske kirke nå er oppfordret «til å holde seg borte fra kirkene de tilhører».

– Ja, vi vet at dette er skjedd. Husk at for mange er tilhørighe­ten til den lokale menigheten helt grunnlegge­nde. Da er det et stort ansvar å gi slike oppfordrin­ger, sier domprosten, og legger til:

– Flere av oss har hatt mange samtaler med homofile fra andre kirkesamfu­nn som ikke våger å stå fram med sin legning i menigheten de tilhører. I brevet oppfordrer jeg kirkeleder­e til å tenke gjennom hva avvisnings­strategien gjør med disse menneskene.

ØNSKER IKKE å KOMMENTERE

I Fædrelands­vennen i forrige uke ga pastor i Filadelfia, Michel Andreas Rivas, uttrykk for at han ikke vil ha preken- og gudstjenes­tefelleska­p med prester som vier homofile. Han ønsker ikke nå å kommentere denne saken.

 ?? ARKIVFOTO: TORSTEIN ØEN ?? Domprost Bjarne Sveinall liker ikke at prester blir avvist som en følge av sitt ekteskapss­yn.
ARKIVFOTO: TORSTEIN ØEN Domprost Bjarne Sveinall liker ikke at prester blir avvist som en følge av sitt ekteskapss­yn.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway