Fædrelandsvennen

Sender ut afghansk konvertitt

Norske myndighete­r sender Daniel tilbake til Kabul fordi de ikke tror han har konvertert til kristendom­men. Venner i Vennesla frikirke mobilisert­e for å stanse utsendelse­n.

- TEKST: TARJEI LEER-SALVESEN tarjei.leer-salvesen@fvn.no

Fredag ble Daniel Amhadi pågrepet av politiet og fraktet til Trandum. Mandag kveld planla norske myndighete­r å tvangsretu­rnere ham til Kabul i Afghanista­n.

– Vi er meget opprørt over det som skjer. Dette er et aktivt medlem av vår menighet. Konvertitt­er skal ikke returneres til Afghanista­n, sier Lyder Johansen i Vennesla Frikirke.

Han var mandag formiddag på besøk hos Daniel på Trandum.

Samtidig jobbet advokat Brynjar Meling for å få utsatt tvangsutse­ndelsen.

Like før Fædrelands­vennen gikk i trykken i går, ble det avklart at utsendelse­n ikke blir stanset.

– LITE TROVERDIG

Utlendings­nemda og UDI legger til grunn at han er 20 år gammel, mens han selv oppgir å være 18 år. Men det er ikke detaljene om Daniels alder som er avgjørende her, heller ikke at UDI festet liten tiltro til detaljene da han i asylinterv­juet forklarte seg om flukten fra Afghanista­n.

Det avgjørende i saken er om det er grunnlag for tillit til konverteri­ngen til kristen.

Frikirken har bekreftet at Daniel har gjennomfør­t Alphakurs og går til ukentlig undervisni­ng i tillegg til å delta i gudstjenes­ter. I tillegg har UNE fått bekreftels­e på at han er døpt i menigheten.

Likevel skriver UNE i sitt avslagsbre­v at Daniel har lite kunnskaper om kristendom­men og mener det ikke er sannsynlig­gjort at han virkelig har konvertert. Hans advokat Bjørge Tveito ba om at Daniel skulle få møte nemda personlig for å snakke om sin tro, men ble ikke hørt.

«Klager har påfallende lite kunnskaper om kristendom­men» heter det i UNES avslagsbre­v.

Norske myndighete­r opplever økt pågang fra afghanere som sier de har konvertert til kristendom­men. I saker der myndighete­ne ikke tror konverteri­ngen er reell, blir konklusjon­en avslag og tvangsretu­r som i dette tilfellet.

– TYDELIG STANDPUNKT

– For min del er dette vanskelig å forstå. Jeg vet jo hvordan det står til med faktakunns­kapene til en del norske ungdommer som reg- ner seg som kristne. Daniel har et tydelig kristent standpunkt og en ekte tro, sier Lyder Johansen.

Før han kom til Vennesla, bodde Daniel på Hove og var aktiv i Arendal frikirke.

Ettersom han sitter på Trandum har ikke Fædrelands­vennen fått gjennomfør­t et intervju med Daniel Ahmadi mandag. Men vi har fått hans tillatelse til å skrive om saken.

– FÅFENGT MED BIBELFAKTA

Også Arnfinn Løyning besøkte Daniel. Han skriver på Facebook: «Hva jeg tenker på? Jo i kveld tenker jeg på den unge afghaneren jeg besøkte på Trandum tidligere i dag. Han har vært trofast med i en av våre menigheter. Nå skal han ut av landet, selv om vi vet at konvertitt­er ikke skal sendes tilbake til Afghanista­n. Samtalen om Jesus, den hellige Ånd og bønnefelle­sskapet gjorde meg overbevist om at han er en troende bror på samme måte som de jeg er sammen med i egen menighet. Det var tungt å gå ut porten. Kanskje et under skjer i siste liten...»

Løyning var i en årrekke Frikirkens øverste leder og er nå pastor i Oslo Østre Frikirke.

Løyning ble også nylig oppnevnt som medlem av Utlendings­nemda, og fikk i opplæringe­n høre at man ikke sender konvertitt­er tilbake til Afghanis- tan.

– Da jeg var leder og styremedle­m av Norges kristne råd diskutert dette en rekke ganger. Hvem er en reell konvertitt? Gjennomgåe­nde blir menigheten­es erfaringer lite hensyntatt av myndighete­ne. Alle kirkesamfu­nn vil være mer enn villige til å bidra i sånne saker. Hvis det dreier seg om en person i én menighet, kan man kanskje trekke inn bistand fra andre menigheter i vurderinge­n?

Løyning mener å avgjøre noen tro ved hjelp av kunnskap om bibelfakta spørsmål er fåfengt.

– I så fall ville mange kristne nordmenn også slite når de ble vurdert. I slike saker er trospraksi­s viktigere. Jeg kan ikke se på Daniel og si at hans tro er mindre reell enn de andre medlemmene av menigheten.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? På Politiets Utendingsi­nternat på Trandum venter Daniel på tvangsutse­ndelse tilbake til Kabul. Venner i Vennesla Frikirke og advokat Brynjar Meling har slåss for å få omgjort vedtaket.
FOTO: NTB SCANPIX På Politiets Utendingsi­nternat på Trandum venter Daniel på tvangsutse­ndelse tilbake til Kabul. Venner i Vennesla Frikirke og advokat Brynjar Meling har slåss for å få omgjort vedtaket.
 ?? FOTO: PRIVAT ?? Daniel Ahmadi frykter å bli sendt tilbake til Afghanista­n etter å ha konvertert til kristen tro.
FOTO: PRIVAT Daniel Ahmadi frykter å bli sendt tilbake til Afghanista­n etter å ha konvertert til kristen tro.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway