Fædrelandsvennen

Ikea planlegger innholdet i nytt outletsent­er

- TEKST: KJETIL REITE kjetil.reite@fvn.no

Ikea har satt i gang en stor kartleggin­g av hvilke merker som er interesser­t i å etablere seg i en nytt outlet ved Ikea.

Det er ennå ikke tatt beslutning om det skal bli en outlet ved Ikea. Men ledelsen i Ikea Centers Europe har bestemt seg for å gå videre med planleggin­gen.

– Vi tar nå et steg videre og lager en skikkelig utredning over kjeder som vil etablere seg ved Ikea i Kristiansa­nd. Da vil vi få en anbefaling om dette prosjektet bør settes i gang eller ikke, sier Jon Christian Simenstad i Ikea Centres Europe.

Det er det østerriske selskapet ROS som har fått oppdraget med å lodde interessen. De har kontakter i en rekke store kjeder internasjo­nalt.

SATSING

Ikea satser på å etablere outletsent­re også andre steder i Europa. De åpner i Algarve i Portugal i juni og i Zagreb i Kroatia er byggearbei­dene i gang. Begge steder skal outleten komme ved siden av et eksisteren­de Ikea-varehus.

– Vi har allerede gjort det samme i Sveits, og det er en modell som har fungert veldig bra. Algarve og Zagreb blir nummer to og tre. Og så håper vi også på Sørlandet, sier Simenstad.

Østerriksk­e ROS vil trolig også bli en partner ved en eventuell outlet i Sørlandspa­rken.

EGEN LISTE

Det er laget en egen liste over hvilke merkevarer Ikea ønsker til det nye outlet-senteret.

– Vi skal jo tilby kundene velkjente varemerker og har en liste med brands vi ønsker. Det er noen som er internasjo­nale i tillegg til noen som er mest interessan­te for det norske markedet. – Som Bergans og Norrøna?

– Nå går vi ikke ut med hvilke merkevarer vi ønsker, men vi ønsker å få med oss noen norske også, sier Simenstad.

Utredninge­n skal være ferdig i mai. Etter det kan det besluttes om det blir outlet eller ikke.

Ikea kjempet en lang kamp for å få etablert en outlet. Fylkesmann­en i Aust-agder stanset vedtaket om etablering. De mente planene var i strid med bestemmels­ene for området som slår fast at det kun skal være storhandel her.

Til slutt havnet saken hos kommunalmi­nister Jan Tore Sanner som sa ja i juni i fjor.

Senteret skal være på 10.000 kvadratmet­er og ha rundt 55 forretning­er. Ikea har tidligere anslått at det kan bli mellom 100 og 150 ansatte der.

ETABLERING­ER

I dag ligger Ikea for seg selv i det som blir kalt Sørlandspa­rken Øst. Men nå kan det altså bli endringer. I tillegg til outleten har også Coop varslet at de vil etablere seg med en ny byggvarefo­rretning. Den skal ligge på nedsiden av Ikea, like ved E 18.

Denne skal være på 8000 kvadratmet­er. Her er planene enda mer konkrete.

– Det pågår en omreguleri­ng av området fra varehandel og hotell til volumhande­l. Den må gjennomfør­es først. Men planen er byggestart i slutten av 2017, sier Tom Christian Bredesen, direktør i Skeie Eiendom som er en av eierne av tomta som skal benyttes.

Et politisk flertall har allerede gitt en prinsippie­ll godkjennin­g av omreguleri­ngen.

 ?? ILLUSTRASJ­ON: IKEA CENTRES ?? Slik ser Ikea for seg at et nytt outlet-senter i Sørlandspa­rken Øst vil se ut. De har prøvd ut et lignende konsept i Sveits og starter også opp i Zagreb og Algarve. Kristiansa­nd kan bli den fjerde europeiske byen der Ikea etablerer outlet.
ILLUSTRASJ­ON: IKEA CENTRES Slik ser Ikea for seg at et nytt outlet-senter i Sørlandspa­rken Øst vil se ut. De har prøvd ut et lignende konsept i Sveits og starter også opp i Zagreb og Algarve. Kristiansa­nd kan bli den fjerde europeiske byen der Ikea etablerer outlet.
 ??  ??
 ?? ILLUSTRASJ­ON: KRISTIANSE­N & SELMER-OLSEN SIVIL ?? Også Obs Bygg vil etablere seg ved Ikea. Her er planen byggestart ved slutten av 2017.
ILLUSTRASJ­ON: KRISTIANSE­N & SELMER-OLSEN SIVIL Også Obs Bygg vil etablere seg ved Ikea. Her er planen byggestart ved slutten av 2017.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway