Fædrelandsvennen

Skal asfaltere over dobbelt så mye som tidligere

Kristiansa­nd kommer til å bestille dobbelt så mye asfalt som foregående år. Til sommeren starter nemlig det som blir en stor opptrappin­g i asfalterin­g av kommunens veier.

- TEKST: KJETIL REITE kjetil.reite@fvn.no -

– Vi får et bra løft på det vedlikehol­dsettersle­pet vi har i dag. Men selv med de pengene vi får nå, må vi gjøre en ganske stram prioriteri­ng, sier Jon P. Langfeldt, avdelingsi­ngeniør i ingeniørve­senet.

Det skal i år brukes i overkant av 18 millioner på rehabilite­ring, asfalt og vedlikehol­d av kommunens veier. For de pengene skal det asfalteres mer enn dobbelt så mye som tidligere år. Det kom rundt 2 km ny asfalt i 2015 og rundt 4 km i 2016.

I år kan det komme over 13 km ny asfalt, inkludert gang- og syk- kelveier. Det viser en foreløpig liste over de veistrekni­ngene som skal asfalteres i Kristiansa­nd. Den er sendt ut i forbindels­e med at Kristiansa­nd kommune har lyst arbeidet ut på anbud.

PÅGANG

Ifølge Langfeldt har Kristiansa­nd kommune en jevn pågang av folk som mener veien i boligfelte­t er for dårlig. Kommunen rykker ut for å gjøre forbedring­er som ikke kan vente, men når det gjelder helt ny asfalt, er prioriteri­ngen hard.

Det er nemlig mye vei i Kristiansa­nd. Kommunen har til sammen 290 km med boligvei og 85 km med samleveier. En del av dette er altså dårlig vedlikehol­dt.

– Vi har en visuell gjennomgan­g av veinettet der vi sjekker status og tar akutt utbedring. Vi har status fra lang tid tilbake, så vi vet hva som er dårlig, sier Langfeldt.

Lapping foregår året rundt, mens selve reasfalter­ingen blir tatt fra juni og fram til september,

LISTA KLAR

Kristiansa­nd kommune har laget en foreløpig liste med 37 forskjelli­ge veistrekni­nger på mel- lom 80 – 980 meter. Den kan bli endret underveis og skal også legges fram for politikern­e.

– Vi har bevilget et solid ekstrabelø­p til ny asfalt, og ba om en sak på dette. Det handler om å synliggjør­e problemati­kken og vise hvilke behov som finnes. Men det er nok liten sjanse for at vi begynner å ompriorite­re en liste som er så faglig begrunnet, sier Stian Storbukås (Frp), leder i by- og miljøutval­get.

Ekstrabevi­lgningen i år er på til sammen åtte millioner. Fem av dem kommer fra bystyret der flertallet bestemte seg for en økt satsing på ny asfalt.

– Viljen til å satse på dette er stor, også i de andre partiene. Og når man først er i gang med en opptrappin­g, er det litt merkelig å kun gjøre dette til en engangshen­delse. Jeg håper dette blir starten på en større satsing, sier Storbukås.

Kommunen har etsimert at det trengs rundt 20.000 tonn asfalt i 2017. Det inkluderer også asfaltarbe­id i Søgne og Songdalen.

 ?? FOTO: SONDRE STEEN HOLVIK ?? Gunhilds vei ved Fagerholt skole er en av veiene i kommunen som har blitt lappet mye på de siste årene. Nå kan den endelig få ny asfalt. Veien er blant dem som er prioritert når ny asfalt skal legges til sommeren.
FOTO: SONDRE STEEN HOLVIK Gunhilds vei ved Fagerholt skole er en av veiene i kommunen som har blitt lappet mye på de siste årene. Nå kan den endelig få ny asfalt. Veien er blant dem som er prioritert når ny asfalt skal legges til sommeren.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway