Fædrelandsvennen

Ønsker forbud mot dette

Gassballon­ger er en uting som ingen bør kjøpe. Det mener Hold Norge Rent. Ola Rustenberg på Hånes har i to år kjempet for totalforbu­d.

- TEKST: ODD-INGE RØNNING ULEBERG odd.inge.uleberg@fvn.no -

– Ingen bør kjøpe gassballon­ger og ingen bør slippe ballonger til værs i forbindels­e med fester og arrangemen­ter. Vi bør slutte med slikt.

Det sier daglig leder i Hold Norge Rent-kampanjen, Laila Keilty Gulbransen. Hun tror ikke forbud er veien å gå, men hun ønsker holdningse­ndring.

Ola Rustenberg fra Hånes, kjent flyver i Agderfly, er uenig. I to år har han sendt eposter og jobbet for å få noen til å innføre forbud.

ELENDIG

– Nå må vi ta plastprobl­emet på alvor. Myndighete­ne må gå bredt til verks. Vi må få høy avgift på plastposer og emballasje. Men det enkleste er å forby de helt unødvendig­e gassballon­gene, sier han.

Rustenberg mener det er elendig holdningsa­rbeid å lære barna at gassballon­ger og forsøpling er gøy og en fin måte å feire nasjonalda­gen på.

I Vennesla applaudere­r den kjente naturfotog­rafen Jan Thomassen. Han bor like ved idrettspla­ssen. Hver eneste 17. mai stiger det dusinvis av gassballon­ger til værs mens småbarna gråter litt når de titter opp.

– På de øverste fjellknaus­ene på høgfjellet i Setesdalsh­eiene finner jeg gassballon­gene igjen. De blir tatt av vinden og lander på de øverste viddene til skade for både fugle- og dyreliv. Det er helt forferdeli­g og forbudet skulle vært på plass for lenge siden, sier han.

Thomassen mener det har vært for lite fokus på plast i naturen og er glad for at folk våkner nå, etter at hvalen med 30 plastposer ble funnet på Vestlandet. Men som han sier, det handler ikke bare om hav, men også om fjell og skog. Det er plast overalt.

Leder i Vest-agder Naturvernf­orbund, Peder Johan Pedersen, er også glad for at folk våkner, men han sier forbud neppe er veien å gå.

– Vi har ikke foreslått forbud mot gassballon­ger, som nok er et lite problem i den store sammenheng. Vi tror mer på positivt holdningsa­rbeid. Det viktige er at hver enkelt av oss blir bevisste og bruker mindre plast, sier han.

BER OM FORBUD LOKALT

Rustenberg synes politikern­e må våkne. Foreløpig har det ikke kommet konkrete forslag fra den kanten om å forby gassballon­ger

17. mai og ellers, selv om Venstre i helgen foreslo forbud mot plastposer og bestikk.

Rustenberg oppfordrer lokale

17. maikomitee­r til å forsøke å forby salg av gassballon­ger på nasjonalda­gen.

Hold Norge Rent fikk stor oppmerksom­het da organisasj­onen kritiserte ballongsli­ppet til Norges fotballfor­bund under cupfinalen for et par år siden.

– Vi har i stedet for forbud, utviklet fem ballongvet­t-regler. De bør alle sette seg inn i, sier Laila Keilty Gulbransen.

 ?? ARKIVFOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Ballongsli­pp da Filadelfia startet sin utbygging i Dronningen­s gate. Bør slikt forbys?
ARKIVFOTO: KJARTAN BJELLAND Ballongsli­pp da Filadelfia startet sin utbygging i Dronningen­s gate. Bør slikt forbys?
 ?? FAKSIMILE FÆDRELANDS­VENNEN 7.2.17 ?? Zoologen Terje Lislevand fra Evje og Hornnes fant 30 plastposer i en hval på vestlandet tidlegere denne måneden.
FAKSIMILE FÆDRELANDS­VENNEN 7.2.17 Zoologen Terje Lislevand fra Evje og Hornnes fant 30 plastposer i en hval på vestlandet tidlegere denne måneden.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway