Fædrelandsvennen

Vil bruke drone i saueleitin­ga

For noen dager siden fikk sauebonden Stein Føreland 11 sauer som har overlevd vinteren i fjellet ned til gården. Nå vil han å ta i bruk drone og varmesøken­de kamera.

- TEKST: JOHS. BJØRKELI johs.bjoerkeli@hotmail.no

– Ved hjelp av ny teknologi hadde det kanskje vært lettere å finne sauer under ettersanki­nga. Jeg har brukt både mikrofly og småfly, men det er ikke lett å finne enkeltindi­vider fra lufta uten varmesøken­de kamera. Akkurat nå er jeg bare glad for at det gikk godt med disse 11 sauene, sier Stein Føreland (39) på Straume i Valle til Fædrelands­vennen.

Han sier han la ned en stor innsats for å finne alle de 450 sauene og lammene han hadde sluppet på beite i Setesdal Austhei under sankinga i høst.

– Jeg hadde 27 letedøgn og folk med meg store deler av tida i dette 200.000 mål store området i Straums- og Bjørgeheia, sier han.

Siste dagen han var på leiting i fjellet var 12. november.

– Da vasset jeg i snø til knærne, men jeg verken så eller hørte noe til de 14 lammene og 10 sauene jeg manglet, forteller han.

Føreland hadde mistanke om at det kunne befinne seg noen i live fortsatt, siden det manglet så mange voksne sauer. At lam dør er ikke så uvanlig. Men han fant ingen dyr.

FUNNET AV SKILØPER

For ni dager siden ble 11 av sauene og lammene funnet. Det var en skiløper som fant dem.

– Skiløperen var en mann som disponerer ei hytte i Bjørgeheia. Han var på ski ved Austre Mjåvatn da han syntes han hørte sauebjelle­r fra en avblåst fjelltopp, 900 meter over havet. Og der var de altså, svake, men i live, sier Føreland.

Sammen med sin far, Arnfinn Føreland, dro Stein inn i fjellet med grinder til å samle dem i. Så fraktet han dem ned til det store fjøset han har investert 5,5 millioner kroner i hjemme på Straume.

– Da gjaldt det å fore dem opp forsiktig så de ikke skulle få mageproble­mer og dø. Det gikk fint, sier han.

LITE SNØ I FJELLET

– Hvordan kan de overleve flere måneder i vinterfjel­let?

Først og fremst fordi det er sauebonde uvanlige lite snø i fjellet denne vinteren. De har funnet litt mat. At det ikke har vært store temperatur­svingninge­r som har gjort ulla våt og isete, er også viktig for at de overlevde.

– Har du gjort nok for å finne dem?

– Jeg gjorde det jeg kunne, men området er stort og svært kupert. Jeg hadde også 20 sauer med gpsklaver på, slik at jeg skulle kunne følge med på hvor de gikk. Til våren vil jeg sette gps på flere, sier han.

NY NÆRING?

Føreland er levende interesser­t i teknologi, noe det helautomat­iserte fjøset hans er et bevis på.

- Jeg skulle ønske noen ville skape seg en arbeidspla­ss der de kunne ta oppdrag for saueei- ere med drone og varmesøken­de kamera. Det vil koste litt, men det vil være et nyttig redskap. Jeg vet at noen saueeiere har begynt å bruke droner med varmesøken­de kamera lenger nord i landet. Det fungerer, sier Føreland. – Attåtnærin­g for deg?

– Jeg skulle gjerne gjort det, men jeg har så mange baller i lufta nå at det vil jeg ikke få tid til. Men vi trenger arbeidspla­sser her i distriktet, så nå har jeg i alle fall kastet fram en tanke, sier sauebonden med fortid som politibetj­ent og yrkesoffis­er.

❞ Jeg har brukt både mikrofly og småfly, men det er ikke lett å finne enkeltindi­vider fra lufta uten varmesøken­de kamera. STEIN FØRELAND,

 ?? FOTO: JOHS. BJØRKELI ?? Stein Føreland og sønnene Aleksander (10) og Sondre (8) med noen av sauene som ble berget ned fra fjellet for ei drøy uke siden.
FOTO: JOHS. BJØRKELI Stein Føreland og sønnene Aleksander (10) og Sondre (8) med noen av sauene som ble berget ned fra fjellet for ei drøy uke siden.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway