Fædrelandsvennen

Krever at tiltalt 17-åring aldri får ha dyr igjen

- EIVIND KRISTENSEN

Påtalemynd­igheten mener en Søgne-gutt bør straffes med fengsel i to og et halvt år. I tillegg bør han miste retten til å ha dyr for alltid.

17-åringen er tiltalt for omfattende dyremishan­dling, vold mot to personer, samt flere tilfeller av tyverier og innbrudd.

Etter endt behandling i retten, ble det fredag lagt ned påstand om straff: Fengsel i to og et halvt år, der ett år gjøres betinget.

Samtidig skal retten ta stilling til påstanden fra aktor om at Søgne-gutten skal miste retten til alt dyrehold for alltid.

Han har tidligere hatt katter, samt eksotiske pytonslang­er, øgler og gekkoer som kjæledyr. Dyrene var ulovlige.

PRESSEN KASTET På DØR

I retten forklarte 17-åringen at han fikk utløp for sitt eget sinne ved å angripe dyr og mennesker. Hvordan de hadde de, brød han seg ikke om.

Metodene han benyttet var inspirert av det han hadde sett på TV og på internett.

En stor del av rettssaken ble brukt til å belyse 17-åringens psyke og hans forklaring­er rundt motivet for dyremishan­dling og vold.

Retten la imidlertid ned forbud mot at offentligh­eten fikk innsyn i de to rettspsyki­aternes vurdering av gutten. Pressen ble satt på gangen da de skulle forklare seg.

– Må FOTFØLGES

Fædrelands­vennen har tidligere omtalt at det statlige barneverne­t nektet å ta imot gutten.

Dette var delvis fordi de mente at han var for farlig for de ansatte på institusjo­nen Furuly, og delvis fordi de ikke klarte å håndtere de strenge sikkerhets­kravene til politiet.

Han endte dermed opp med å bli varetektsf­engslet fram til rettssaken. Nå har retten fengslet ham videre i to uker, og i kjennelsen lettes det litt på sløret om de sakkyndige­s vurdering.

Psykiater Gunnar Johannesse­n har forklart at det vil være behov for å fotfølge 17-åringen dersom ham løslates på grunn av gjentakels­esfare.

Samtidig mener psykiatere­n at gutten er så uberegneli­g at det vil være forbundet med stor sikkerhets­risiko å være alene med ham.

 ?? LITIET FOTO: PO- ?? Etter å ha drept og halshugd de stjålne dyrene la 17-åringen dem slik på trappa til Søgne gamle kirke.
LITIET FOTO: PO- Etter å ha drept og halshugd de stjålne dyrene la 17-åringen dem slik på trappa til Søgne gamle kirke.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway