Fædrelandsvennen

Elden sterkt kritisk til Gjermund Cappelens hukommelse

- NTB

Eirik Jensens forsvarer mener press kan ligge bak korrupsjon­spåstanden­e mot den tidligere polititopp­en og stiller spørsmål ved Gjermund Cappelens forklaring­er.

Mandag fortsatte John Christian Elden, forsvarer for medtiltalt­e Eirik Jensen, sin utspørring av Gjermund Cappelen i Oslo tingrett.

Elden brukte utspørring­en til å fortsette å så tvil om troverdigh­eten til hasjtiltal­te Cappelen, som har trukket Eirik Jensen inn i saken med påstander om at den daværende polititopp­en mottok penger for å sørge for at Cappelen fikk innføre store mengder hasj. Jensen nekter for dette.

– Er det noen som har fått deg til å føle deg trygg ved at Jensen sitter på tiltaleben­ken? spurte Elden.

– Nei, nei, nei, svarte Cappelen. – Det er ingen som har presset meg eller truet meg til å dra inn Eirik Jensen i dette her, fortsatte han.

– La oss ta en tese: At du skylder en del millioner i det kriminelle miljøet. Og at noen av dem du skylder penger til, ikke er så glad i Eirik Jensen. Vil det kunne være et moment for at de rundt deg skal føle seg trygge? Så sier de at «hvis du ikke kan betale dette, så tar vi kona og barna dine». Så sier du «Jeg kan ikke betale». Så sier de «Kan du gjøre noe annet for oss? For eksempel å putte Eirik Jensen på den benken, hold ham der og sørg for at han får straff».

– Hvordan skal det foregå? svarte Cappelen.

– Sånn at vi sitter her, sa Elden. – Hvordan kan du bygge opp en sånn tese? Det er ingen som har presset meg til dette her, sa Cappelen.

Dette gjelder blant annet at delen av tiltalen som omfatter innførsel av til sammen 9,6 tonn hasj over en periode på fire år, der det er tatt utgangspun­kt i omtrent hvor mye narkotika sendingene inneholdt og hvor ofte de omtrent kom.

Elden gikk inn på Cappelens forklaring om at han flere ganger skal ha sittet sammen med Jensen mens transporte­ne krysset grensen inn til Norge. Han ba Cappelen komme med én konkret innførsel da dette skjedde.

– Jeg klarer ikke å sette fingeren på én, sa Cappelen og viste til at han har resonnert seg fram til ting som mengde og tidspunkt.

– Hvordan kan vi vite når du resonnerer riktig og når du resonnerer feil? spurte Elden.

– Jeg forholder meg til tidslinjen­e, svarte Cappelen.

– Der var det litt rotete, for jeg visste ikke hva de satt på. Det var veldig klønete og dumt. Jeg skulle vært mye tydeligere, sa Cappelen.

Elden spurte om Cappelen ikke trodde at sakene på et tidspunkt ville bli samlet.

– Du, så dum er jeg ikke, Elden. Jeg har gjort mye dumt, men der skjønte jeg at det kom til å bli en «fusjon», svarte Cappelen.

Han avsluttet den siste delen av sitt godt over to uker lange opphold i vitnebokse­n med en kort forklaring bak lukkede dører mandag ettermidda­g.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway