Fædrelandsvennen

Russland avviser anklager om kuppforsøk

- NTB

Russland avviser anklager om at Russland sto bak et kuppforsøk og et attentat mot Montenegro­s statsminis­ter

Den russiske regjeringe­ns talsmann Dmitrij Peskovkall­er anklagene fra en montenegri­nsk spesialett­erforsker absurde og uansvarlig­e.

– Russland har ikke intervener­t, intervener­er ikke og vil ikke intervener­e i et annet lands indre affærer, spesielt Montenegro, som vi har svært gode forbindels­er med, sa Peskov mandag.

Også utenriksmi­nister Sergej Lavrov fordømmer det han kaller «grunnløse anklager mot oss og vårt land».

Spesialett­erforsker Milivoje Katnic sa søndag kveld at etterforsk­ningen av det angivelige kuppforsøk­et hadde avdekket at russiske statlige organer var involvert. Formålet med kuppforsøk­et var angivelig å hindre Montenegro i å bli medlem av Nato.

Katnic sa til tv-kanalen Prva TV at Eduard Sjisjmakov, som angivelig er russisk spion, var mannen som koordinert­e kuppforsøk­et.

Ifølge Katnic var Sjisjmakov assisteren­de russisk militærat- taché i Polen inntil han ble utvist for spionasje i 2014.

Et 20-tall mennesker, de fleste serbiske statsborge­re, er pågrepet i forbindels­e med kupplanene, og to russere, blant dem Sjisjmakov, er etterlyst.

Ifølge den britiske avisa Daily Telegraph var planen å drepe daværende statsminis­ter Milo Djukanovic og styrte regjeringe­n på valgdagen i oktober. Motivet var å skape kaos og hindre montenegri­nsk Nato-medlemskap, ifølge avisa.

Planene ble avslørt i tolvte time, og myndighete­ne sa først at det var russiske nasjonalis­ter som sto bak. Men søndag gikk Katnic lenger da han anklaget russiske myndighete­r for å være involvert.

– Hittil har vi bevis for at russiske nasjonalis­ter sto bak komplottet, men nå også for at statlige russiske organer var innblandet på et visst nivå, sa Katnic.

Han sier at en hovedmiste­nkt, den serbiske nasjonalis­ten Aleksandar Sindjelic, ble invitert til Moskva av Sjisjmakov, som ba ham arbeide for å hindre at Montenegro ble medlem av NATO.

Han oppfordret samtidig russiske myndighete­r til å etterforsk­e hvilke organer som er involvert og åpne for rettslige tiltak.

 ?? FOTO: AP/NTB SCANPIX ?? Montenegro har beskyld Russland for å stå bak planer om å drepe daværende statsminis­ter Milo Djukanovic for å prøve å hindre Montenegro i å bli medlem av Nato. Russiske talsmanne avviser påstandene.
FOTO: AP/NTB SCANPIX Montenegro har beskyld Russland for å stå bak planer om å drepe daværende statsminis­ter Milo Djukanovic for å prøve å hindre Montenegro i å bli medlem av Nato. Russiske talsmanne avviser påstandene.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway