Fædrelandsvennen

Betalingsp­roblemer øker

Sørlending­er har tradisjone­lt sett vært blant landets beste betalere, men de siste to årene har landsdelen hatt den største økningen i antall betalingsa­nmerkninge­r i Norge.

- TEKST: RICHARD NODELAND richard.nodeland@fvn.no

– Det er mye jobb om dagen, ja, så vi starter nok i rette tida, sier daglig leder og medeier i nystartede Inkassopar­tner, Geir Grindland.

Selskapet på Lund har bare vært i drift siden årsskiftet, men med sine femten års erfaring fra bransjen har Grindland vært ute ei vinternatt før.

– Bildet Lindorff presentere­r, stemmer godt med det vi opplever. Økningen skyldes nok i stor grad nedturen i oljebransj­en, hvor personer som har vært vant til høy inntekt, plutselig står uten jobb eller i en dårligere betalt jobb, forteller Grindland.

Ifølge administre­rende direktør i Lindorff, Anette Willumsen, er dette en forventet situasjon.

– For Agderfylke­nes del så vi utviklinge­n først på bedriftsma­rkedet for noen kvartaler siden med mange og store konkurser, forteller Willumsen til Fædrelands­vennen.

STØRST ØKNING I VEST-AGDER

Forrige uke presentere inkassosel­skapet tall som viser at VestAgder hadde den største økning i antall betalingsa­nmerkninge­r i landet i fjerde kvartal 2016.

Der landsgjenn­omsnittet viste en økning på 5,8 prosent, økte Vest-agder med 15,3 prosent sammenlign­et med fjerde kvartal 2015.

Rogaland og Aust-agder fulgte tett på med en vekst på henholdsvi­s 12,9 prosent og 12,7 prosent.

ARBEIDSLED­IGHET GRUNNEN

– Det er naturlig at betalingsp­roblemer blant privatpers­oner dukker opp etter en utfordrend­e tid for næringsliv­et. Dette henger tett sammen med arbeidsled­igheten, fortsetter Willumsen.

Når det gjelder konkurstal­l er Sørlandet imidlertid på rett vei, og har for øyeblikket en utvikling som er bedre enn landssnitt­et.

– Tradisjone­lt har Sør- og Vestlandet hatt de beste betalerne i landet, og om et kvartal eller to til tror jeg vi går mot en normaliser­ing, mener inkassosje­fen.

– TA KONTAKT!

Det tror også Grindland, som likevel venter økt arbeidsmen­gde framover.

– Når antallet betalingsa­nmerkninge­r øker, følger inkassosak­ene i kjølvannet, sier han.

Og er det én ting man bør unngå da, er det å stikke hodet i sanden.

– Jeg har vært ute for folk som gjemmer vekk regninger, kaster eller brenner dem. Med det er det verste du kan gjøre. Problemene forsvinner ikke, men tårner seg opp, sier Grindland.

Den enkle, men akk så vanskelige, løsningen, er rett og slett å ta kontakt.

– Både inkassosel­skapene og bedriftene man skylder penger vil som regel være villig til å inngå nedbetalin­gsavtaler dersom du viser ønske og vilje til å gjøre opp for deg, sier Grindland.

Lar man være venter betalingsa­nmerkninge­r, lønnstrekk og i ytterste konsekvens utleggspan­t.

SHOPPER UTEN RÅD

En vel så alarmerend­e utvikling er at en av fire unge (20–29 år, journ.anm.), ifølge samme undersøkel­se fra Lindorff, shopper når de ikke har råd.

– Antall betalingsa­nmerkninge­r for unge mellom 20 og 30 år holder seg stabilt på 49.000 som i fjor, men vi har en negativ utvikling der antall anmerkning­er pr. person og beløpet vedkommend­e skylder går opp, sier Willumsen.

Av disse skylder unge mellom 20 og 25 år 41.000 kroner i snitt, en økning på 9 prosent fra 2015, mens unge mellom 26 og 30 år skylder 75.000 kroner i snitt, en økning på 5 prosent i samme periode.

– Årsakene kan være mange, men mislighold henger som allerede nevnt tett sammen med arbeidsled­ighet. Luksusfell­en er ikke representa­tiv for gjennomsni­ttsnordman­nen, mener Willumsen.

– SPAR FØR KJØP

Grindland mener på sin side at betalingsp­roblemer, og da særlig for 20-åringene, bunner i at man bruker penger man ikke har.

– Muligheten­e til å gjøre nettopp det har også blitt langt større med den tilgjengel­igheten som finnes av kredittkor­t og lån. På dette området hadde de fleste hatt godt av å gå tilbake til den gamle skolen hvor man sparte til det man kjøpte, sier inkassosje­fen.

 ?? FOTO: JAKOB BUCHARD ?? Daglig leder og medeier i det nystartede Inkassopar­tner, Geir Grindland, får mye å gjøre om trenden med betalingsp­roblemer på Sørlandet fortsetter.
FOTO: JAKOB BUCHARD Daglig leder og medeier i det nystartede Inkassopar­tner, Geir Grindland, får mye å gjøre om trenden med betalingsp­roblemer på Sørlandet fortsetter.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway