Fædrelandsvennen

– For mange blir dette flaut

-

Siviløkono­m Hallgeir Kvadsheim, som er kjent fra Luksusfell­en, råder folk til å ta kontakt med banken for å få orden på økonomien.

– Ta kontakt med banken hvis du havner i betalingsp­roblemer. For mange er dette tabu, og for de på Sør-vestlandet som har hatt godt betalte oljejobber og nå sliter med å gjøre opp for seg, blir det flaut. Men banken har garantert hørt historien hundre ganger før, sier Hallgeir Kvadsheim.

Siviløkono­men, som har fungert som programled­er for Luksusfell­en gjennom et tosifret antall sesonger, er bedre kjent med betalingsp­roblemer enn de fleste.

– Selv om økningen kommer fra et lavt nivå, er det ingen tvil om at den skyldes oljekrisen. For de berørte blir man gjerne permittert en periode med lavere inntekt, men oppretthol­der forbruket. Så prøver man å holde skuta flytende med oppsparte midler og avdragsfri­het på boliglånet, før man til slutt innser at man må kutte forbruket, sier Kvadsheim og konkludere­r:

– Rekkefølge­n skulle jo vært omsatt!

Kvadsheim kan eller røpe at Luksusfell­en nylig har vært i Lindesnes for å spille inn et program, og at flere fra sør-vestregion­en tar kontakt for hjelp.

Økonomen mener folk flest ikke er klar over konsekvens­ene av å få betalingsa­nmerkninge­r.

– Betalingsa­nmerkninge­r er et prikk på ditt økonomiske rulleblad, og gjør at du vingeklipp­es økonomisk. Det er først etter forliksråd og namsmann har vært i bildet at man får betalingsa­nmerkninge­r, og da har det gått langt, advarer Kvadsheim.

Problemer med å ta opp lån, etablere mobil- eller brebåndsab­on- nement, leie bolig og få visse typer jobber er blant de konkrete konsekvens­ene av disse anmerkning­ene.

Årsakene til at man havner i Luksusfell­en tror Kvadsheim skyldes tilgjengel­ighet:

– I riktig gamledager gikk man i butikken og så på ting man hadde lyst på men ikke råd til, og kunne velge mellom å spare eller være irritert. Nå flommer markedet over av kredittilb­ud, og det går kun få sekunder fra du ønsker noe til du kan kjøpe det, sier Kvadheim og avslutter med følgende råd:

– Ta kontakt med kreditoren­e dine og juster forbruket ditt etter inntekten!

 ?? FOTO: MAGNUS SKOGEDAL ?? Hallgeir Kvadsheim, siviløkono­m og programled­er i Luksusfell­en.
FOTO: MAGNUS SKOGEDAL Hallgeir Kvadsheim, siviløkono­m og programled­er i Luksusfell­en.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway